CVN
Zitting ‘Onroerend Erfgoed’
Els Ruijsendaal
De discussie over benaderingen van onroerend erfgoed o.l.v. het hoofd Monumentenbeleid NCM, dhr. Jan Willem van Beusekom, ging via financiering, herbestemming, handhaving en de rol van de vrijwilligers.
Pieter Baars, hoofd pr en beleidsontwikkeling Nationaal Restauratiefonds, deed uit de doeken hoe het Nederlandse subsidiesysteem getransformeerd werd tot een gemengd financieringssyteem, waarin objecten als kerken subsidie kregen, maar men voor de eigenaren van de 36.000 monumentale woonhuizen die de lijst kent, is overgestapt op een uitleensysteem. Dat is verstandiger, want wat je uitleent, krijg je terug en daarmee kun je dan een fonds opbouwen.
Er is dus in het financieringssysteem een knip aangebracht van subsidie naar uitlening. Daar hoort natuurlijk wat de leners betreft een goede begeleiding bij en het werkt ook niet voor alle monumenten. Maar het werkt en de belangstelling van Vlaamse zijde, waar men nog grotendeels met het klassieke systeem werkt - subsidie met een eigen deel voor de eigenaar, gepaard aan fiscale maatregelen én een btw voor monumenten - was merkbaar. Zaken als één loket voor alle subsidievormen, gefuseerde diensten en overlegstructuren zijn echter onderhevig aan het allesbeheersende element in het erfgoedbeheer: de onbetaalbaarheid van het huidige subsidiestelsel. Maar daarover, dat begrijpt u, een volgende keer.
De herbestemming van monumenten leverde een lastiger te doorzien beleid op, de verschillen binnen de beide landen lijken even groot als die tussen de landen onderling. Het lijkt erop, als we de woorden van inleider Peter Nijhof (coördi-