Kroniek
Tastbare spreekwoorden in geboortestad Jeroen Bosch
Pauline Beernink
Ongestraft met je vingers aan een doek van Pieter Bruegel de Oude zitten waarop de zestiende-eeuwse Vlaamse schilder en graficus meer dan honderd spreekwoorden en gezegden uitbeeldde. Deze compositie is later vele malen gekopieerd, onder andere door zijn zoon Pieter Bruegel de Jonge. Het kan en het mag in het Noordbrabants Museum in Den Bosch, waar de speels opgezette tentoonstelling ‘Spreken is zilver, kijken is goud’ sinds de opening eind april van dit jaar veel bezoekers trekt.
Terwijl je aan dat doek zit, heb je toch de neiging stiekem om je heen te kijken of niet ergens een suppoost staat te kijken. Maar nogmaals, het mag. Toegegeven, het is dan ook geen echt doek maar een ‘replica’ in een hedendaags stofje. Wie zich laat verleiden tot het multiple-choice-spel, wordt geconfronteerd met de waarschuwende tekst ‘raak het scherm voorzichtig aan’. Vervolgens kan gekozen worden uit drie verklaringen van het aangeraakte plaatje.
Wat Pieter Bruegel de Oude die het spreekwoordenschilderij in 1559 in Antwerpen maakte, ermee beoogde, is niet duidelijk. Of het een didactisch of moraliserend karakter had, of het een grap of een puzzel was, het is ondanks onderzoek niet helemaal duidelijk geworden. Lange tijd verkeerde men in de veronderstelling dat Pieter Bruegel de Oude een eenvoudige, grappige man was, maar allengs bleek toch dat men te maken had met een zeer ontwikkeld man. Zijn afbeeldingen zijn vaak een spiegel van het leven uit zijn tijd.
Het Noordbrabants Museum heeft ervoor gekozen van het doek een puzzel te laten maken, een computeranimatie, die tot stand is gekomen in samenwerking met het Europe Design Center in Den Bosch. Het is in ieder geval een unieke belevenis die je niet verwacht tijdens een bezoek aan een tentoonstelling, waar werken te zien zijn van beroemde en minder beroemde kunstenaars uit de noordelijke en zuidelijke Nederlanden, zoals Jan Steen, Jeroen Bosch, Jacob Jordaens en Adriaen Pietersz. van de Venne.
Anoniem naar Pieter Bruegel de Oude, De Nederlandse Spreekwoorden, 1712 (Olieverf op doek, 98 × 149 cm), Noordbrabants Museum, 's-Hertogenbosch