Vraag het maar!
Een spellingsfout?
Wat is het juiste woord? Spelfout, spellingsfout of spellingfout? A.D.B., Tielt (West-Vlaanderen)
In Vlaamse geschriften lees je soms spellingsfout i.p.v. spelfout. Nu is de keus van de juiste samenstelling met spel-, spelling- of spellings- niet zo'n eenvoudige zaak. Met spel-vorm je spelfout, spelvariant en spelwoord; met spelling-maak je spellingbeeld, -checker, -commissie, -controle, -hervormer, -hervorming, -kwestie, -problematiek, -rapport, -regel, -systeem, uitspraak, -verschil, -wet en -wijziging. Er is maar één woord dat uitsluitend met spellings- samengesteld is, namelijk spellingswoordenboek.
Daarnaast bestaan er ook drie doubletten: spelalfabet / spellingsalfabet; spellingcorrector / spellingscorrector en spelregel / spellingregel. Die laatste vorm is erg ongebruikelijk: op Google vind je 35 keer zo veel voorbeelden van spelregel. Volgens diezelfde zoekmachine komt spellingsalfabet in Nederland iets vaker voor dan spelalfabet, in België kom je het zelfs dubbel zo vaak tegen. Spellingscorrector daarentegen tref je in Nederland veel minder vaak aan dan de vorm zonder -s-, maar in België is de vorm mét -s-gebruikelijker.
Misschien vindt het foutieve spellingsfout zijn oorsprong in de Belgische voorkeur voor spellingsalfabet en spellingscorrector. ST