Een somber beeld
Het hedendaagse proza schetst een weinig opwekkend beeld van de huidige Zuid-Afrikaanse maatschappij. Zo plaatst Flarde van Marlize Hobbs de lezer te midden van de hartverscheurende realiteit. Marlize Hobbs gebruikt haar opleiding en ervaring als sociaal assistente als inspiratiebron in deze navrante debuutnovelle. De troosteloosheid, de uitzichtloosheid en de gruwel waarin de zwarten moeten leven is schrijnend. Maar de blanke hoofdfiguur is er niet veel beter aan toe. Ze heeft alle houvast verloren. Aan het paradijselijke bestaan zoals ze dat in haar jeugd kende, is finaal een einde gekomen. De omstandigheden waarin de blanken moeten leven, zijn totaal veranderd. Ze voelen zich weerloos en schuldig. Flarde is een schreeuw van wanhoop en onmacht, een ijzersterk debuut van een veelbelovend schrijfster.
Ook In stede van die liefde van Etienne van Heerden is in het heden gesitueerd en neemt de onverkwikkelijke Zuid-Afrikaanse realiteit als uitgangspunt. De bonte mengeling van steden en de personages wordt feilloos ingebed in de twee grote verhaallijnen: de eerste rond de verdwijning van Snaartjie Windvogel en de tweede over de verhouding tussen Christian en zijn vrouw Christine. In beide verhaallijnen staat de ontsluiering van een geheim centraal. In stede van die liefde leest daardoor als een spannend detectiveverhaal. Daarbij komt nog dat het leven van Christian bedreigd wordt door een Kaapse bende. Hij ziet zich zelfs verplicht een ingrijpende gedaanteverandering te ondergaan.
Etienne van Heerden heeft met In stede van die liefde een krachttoer gepresteerd. De roman legt de essentie van het menselijke lot bloot. De auteur koppelt een gedetailleerde schildering van de microcosmos van Matjiesfontein niet alleen aan een fijn aanvoelen van de grotere Zuid-Afrikaanse realiteit maar ook van globale ontwikkelingen waarin de toenemende commercialisering en het ermee gepaard gaande waardenverlies opvallende tendensen zijn. In stede van die liefde verbluft door de precisie waarmee de couleur locale is aangebracht en overrompelt door wijdse visie en de breedte van het verwijzingsraamwerk.
Twee onlangs verschenen toekomstromans zijn, zo mogelijk, nog negatiever over de gang van zaken. De beschrijving in Miskruier van Jaco Botha van het Zuid-Afrika in 2009, is ijzingwekkend. De aids-epidemie heeft pandemische proporties aangenomen. Geweld en staatsterreur zijn alomtegenwoordig. Het individu heeft geen vrijheid of rechten meer. Alleen het recht van de sterkste geldt nog. Zuid-Afrika is begonnen aan een onstuitbare hellevaart. Miskruier is een uitgesproken anti-utopische roman die volledig afrekent met het optimistische regenboognatie-gevoel.
Raka: die roman van Koos Kombuis is ook in de nabije toekomst gesitueerd namelijk het jaar 2008. De roman schetst een ontluisterend beeld van wat een Afrikaner modelgezin zou moeten zijn. Hoge morele standaarden zijn vervangen door een breidelloos nihilisme. In Raka: die roman steekt Koos Kombuis de draak met de Afrikaner, maar de humor heeft een donkere kant. Niet alles kan zomaar weggelachen worden, daarvoor steekt er te veel waarheid en realiteit in dit zwarte boek.
Het beeld dat het hedendaagse Afrikaanse proza van de Zuid-Afrikaanse maatschappij oproept, is beslist niet rooskleurig. Het veelkleurige en multiculturele paradijs waarvan in 1994 gedroomd werd, ligt nog niet in het verschiet. De Afrikaanse schrijver heeft zich echter niet in een ivoren toren teruggetrokken. Zijn maatschappelijk engagement blijft even sterk als in het verleden. De nauwe band tussen schrijver en samenleving leidt tot literaire werken die, al behoren ze niet altijd tot de topklasse, de lezer nooit onverschillig laten.