Algemeen
In gedachtenis Gerard Reve (1923-2006)
Op zaterdag 8 april jongstleden overleed op 82-jarige leeftijd de schrijver, dichter en essayist Gerard Reve. Op 15 april, aan de vooravond van Pasen, werd hij begraven in zijn woonplaats Machelen-aan-de-Leie ten zuiden van Gent. Mediageweld barstte vrijwel meteen los. Geen wonder, want afgezien van een voortreffelijk schrijverschap articuleerde Gerard Kornelis van het Reve (de officiële naam van ‘Gerard Reve’) een maatschappijbrede grauwsluier die over vrijwel de gehele Nederlandse samenleving van vlak voor, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog hing, en het doorbreken daarvan in die vrijbuitende decennia daarna.
Het werk van Gerard Reve, als schrijver van De Avonden Simon van het Reve genaamd, heeft niemand onberoerd gelaten. De onderwerpen waren er dan ook naar: de jaren zestig brachten een geheel andere maatschappelijke sfeer teweeg en Reves werk paste daar volledig in.
Het succesdebuut heeft Reve, immer ‘Op weg naar het einde’, steeds merkbaarder achtervolgd.
Hoe men ook over de inhoud van zijn archaïserende proza mag denken, zijn stijl is weergaloos en onweerstaanbaar, en daar schrijft een schrijver uiteindelijk toch voor. Erkenning daarvan heeft hij volop gekregen: door het publiek, door de officiële instanties, die hem naast een proces - het roemruchte Ezeltjesproces - en de weigering in 1980 van de CPNB die de novelle De Vierde Man als boekenweekgeschenk uit te geven, ook prijzen bezorgden: na de Reina Prinsen Geerligprijs voor zijn debuut ook de P.C. Hooftprijs, het Ridderen vervolgens Commandeurschap in de Orde van Oranje-Nassau. En laatstelijk, onder enig gemopper van de Koning van België, de hoogste literaire prijs van de Lage Landen: die der Nederlandse Letteren welke voor Reve zelf, getroffen door verregaande ouderdomszwakte, eigenlijk te laat kwam. Reve wordt, of zijn werk nu gelezen is of niet, door iedereen gekend, niet in de laatste plaats vanwege de openhartig beschreven homoliefde. Het stuitte menigeen tegen de borst, maar heeft onmiskenbaar bijgedragen tot de acceptatie van meer vormen van liefde dan die vanwege kerkelijke opvattingen is toegestaan. De moderne samenleving werd een feit, hoewel restauratieve tendensen inmiddels de kop op lijken te steken.
De rooms-katholieke kerk heeft Reve zo goed en zo kwaad als het ging geaccepteerd, als uitzondering op haar eigen religieuze regels eigenlijk. Gerard Reve, met zijn oprechte Maria-adoratie, bracht het er beter van af dan de vele vervolgden op dezelfde gronden, wier lijden onze beschavingsgeschiedenis ontsiert.
Laten we hopen dat het niet de traditionele vrijheid van de nar of de kunstenaar blijkt te zijn geweest, die hem gegund werd, maar de vrijheid van een groot kunstenaar, die de thema's koos en uitwerkte die alleen een groot schrijver zichzelf kan, wil en ook mag opleggen.
En laten we vooral blijven genieten van wat hij ons gegeven heeft: de schoonheid van zijn, van onze taal, die wij nog vele schrijvers en daarmee onszelf toewensen.