Classic, original of sensitive?
Het is begonnen in 1985. Toen maakte Coca-Cola een fout waarvan wij tot op heden de gevolgen ondergaan. Het bedrijf kwam met New Coke: cola met een ‘verbeterde’ smaak, die al snel jammerlijk flopte. Dus keerde het bedrijf op zijn schreden terug en introduceerde het, naast New Coke, Coca-Cola Classic. Oude prik in nieuwe zakken.
Deze vreemde manoeuvre zou je een succes kunnen noemen, want cola-drinkers kozen massaal voor de classic-variant, en Coca-Cola zag vervolgens zijn kans schoon om daarnaast light, cherry en andere doelgroepvarianten aan te bieden. Die strategie is sindsdien razend populair: nog altijd bedenken bedrijven talrijke nichevarianten die minimaal variëren op het afgezaagde basisproduct.
Vandaar dat u nu bij de drogist er niet meer bent door te zeggen dat u een doosje pleisters wilt. Wil meneer of mevrouw misschien Hansaplast Universal, Hansaplast Elastic, Hansaplast Sensitive, Hansaplast Aqua Protect, Hansaplast Disinfection, Hansaplast Junior, Hansaplast Active Gel, Hansaplast Minor Burns - of de vertrouwde Hansaplast Classic?
Deze uitgekookte marketingtruc - elke niche zorgvuldig afdekken met zijn eigen doelgroeppleister - leidt er ook toe dat er steeds meer classics en originals in de winkel liggen, waarbij we geen enkele klassieke of originele associatie hebben. Zo zijn er Zendium tandpasta Classic, Hamkas Original en Van Gilse Schenkstroop Classic, terwijl we toch bij al deze producten geen enkele herinnering bewaren aan hun jarenlange traditie in ons huishouden. Dat is dus de kracht van classic: zonder dat iets aan het product hoeft te veranderen, geeft het woord aan tandpasta, zoutje of stroop de status van een oud, vertrouwd en sinds jaar en dag door heel het land gekoesterd product. Een klassiek geval van misleiding?
(uit: ‘De kracht van classic - Mooie woorden maken aantrekkelijke producten’. In: Vakblad Taal, jg. 3 (2005), nr. 5, p. 8)