Zeg 'ns wat
Ingezonden brieven
Voertaal Nederlands
De redactie ontving een lange brief van Ria Platel, voorzitter van kinderdagverblijf 't Kraaiennestje in de Vlaamse gemeente Kraainem. Zij pleit voor het voortbestaan van een bijzonder kinderdagverblijf, dat volgens haar dringend aan nieuwbouw toe is. De redactie heeft de vrijheid genomen de brief behoorlijk in te korten, zonder daarbij voorbij te gaan aan het feit waar het onzes inziens in deze brief (ook) om gaat: het behoud van de Vlaamse onafhankelijkheid en het behoud van het Nederlandstalige karakter bij een Franse politieke meerderheid.
Het verhaal van kinderdagverblijf 't Kraaiennestje in de Vlaamse gemeente Kraainem begint in de nadagen van de gemeenteraadsverkiezingen van 1999: toen werd besloten een Neder1andstalig kinderdagverblijf te bouwen.
De deuren van het exclusief Nederlandstalige 't Kraaiennestje gingen half december 2000 open en inmiddels is er een wachtlijst tot in het voorjaar 2006. Vier gediplomeerde begeleidsters, een verpleegster en een huishoudelijke hulp zorgen voor de dagelijkse opvang van een dertigtal kinderen tussen nul en drie jaar.
't Kraaiennestje bestaat omdat enkele Vlaamse inwoners van deze niet zo gemakkelijke Vlaamse gemeenten oordeelden dat zelfs een zeer rijke Vlaamse faciliteitengemeente als Kraainem niet langer kon overleven zonder een eigen kinderdagverblijf. Volgens de Franstalige meerderheid in de Kraainemse gemeenteraad was zo'n kinderdagverblijf niet nodig.
Van de kant van de gemeentelijke overheid was nauwelijks hulp te verwachten: het zou betekenen dat de Franstalige meerderheid moest leren leven en werken volgens de uitsluitend Nederlandstalige regels van Kind en Gezin, alleen bevoegd voor de kinderopvang in het Vlaamse landsdeel. Liever helemaal geen dan een verplicht uitsluitend Nederlandstalig kinderdagverblijf.
Met bescheiden trots kunnen we vijf jaar later stellen dat onze waaghalzerij de moeite heeft geloond. 't Kraaiennestje vierde zijn vijfde verjaardag op 5 juni 2005._
Je kunt je als buitenstaander moeilijk voorstellen hoe groot de behoefte is aan betaalbare en kwaliteitsvolle kinderopvang in een leefomgeving waar jonge Vlaamse ouders samen voor het gezinsinkomen zorgen. Ook anderstaligen vonden hun weg naar ons kinderdagverblijf, waarbij de bereidheid opvalt om zich bij een uitsluitend Nederlandstalig project aan te sluiten._
Een op de zes kinderen heeft ouders van niet-Belgische origine. We hebben vandaag een Rwandese moeder, omdat zij dan genoodzaakt wordt om zelf ook Nederlands te leren. Haar argument is dat zij zelf anders in de Vlaamse regio niet kan leven en werken. Bij de buitenlandse ouders is er meestal wel een van beiden die een kleine kennis van het Nederlands heeft of een inspanning levert om Nederlands te leren. Het Nederlandstalige gediplomeerde personeel wordt op het hart gedrukt dat de voertaal Nederlands is en moet blijven. Kortom, ook de buitenwereld weet dat 't Kraaiennestje een Vlaams initiatief is ‘zonder faciliteiten’. In de afgelopen jaren waren er slechts twee ouderparen die liever naar een Franstalig onderdak uitweken. Regelmatige ouderavonden en de publicatie van een eigen krantje, Kinderpraat, moeten er onder andere voor zorgen dat die daadwerkelijke taalintegratie zo intens mogelijk wordt volgehouden.
Zoals elk erkend kinderdagverblijf kunnen wij rekenen op een driemaandelijks budget vanwege Kind en Gezin. De ouders betalen een bijdrage die wordt berekend op basis van hun inkomen. De grote schuldenlast werd en wordt zonder al te veel kleerscheuren afgelost, de feitelijke levensduur van de containers (waarin het kinderdagverblijf een onderkomen heeft, red.) wordt echter korter. Daarom dromen we van nieuwbouw. Onze financiële verplichtingen zijn straks zo goed als nageleefd, maar zonder een serieuze reserve moeten we natuurlijk niet aan nieuwbouw denken. Aan Kind en Gezin werd al een eerste dossier afgegeven met het oog op het verkrijgen van de gebruikelijke financiële bijdrage bij een goedgekeurde nieuwbouw. Een beslissing wordt spoedig verwacht. Een eerste schatting leert ons dat zeker 90.000 euro nodig is, waarvan de organisatie Kind en Gezin bij een positieve beslissing ongeveer de helft voor haar rekening neemt. Uiteraard kunnen we tegen die tijd zelf ook een nieuwe financiële afspraak aan. Maar dan is de cirkel nog altijd niet rond. Extra hulp blijft ook dan onontbeerlijk. Voor ons is bij die operatie één punt een absolute voorwaarde: om onze Vlaamse onafhankelijkheid te kunnen behouden wordt aan de Franstalige politieke meerderheid van onze gemeente niet gevraagd om in het project te stappen. 't Kraaiennestje is vandaag het enige uitsluitend Nederlandstalige kinderdagverblijf van die omvang in de bekende zes faciliteitengemeenten.
Op basis van het bovenstaande durven wij te hopen dat u overweegt dit concrete Vlaamse initiatief te steunen. In welke vorm ook, voor welk bedrag ook.
Ria Platel, Voorzitter vzw 't Kraaiennestje
p/a Oudstrijderslaan 6, 1950 Kraainem, 0(032)473-619.635 - 02.305.69.82, marc.platel@pandora.be