ANV-Nieuws
Algemene Vergadering 2004
Op zaterdag 19 juni 2004 werd in Breda de jaarlijkse Algemene Vergadering van het ANV gehouden. Op deze vergadering werd het verslag van de vorige vergadering met enkele wijzigingen vastgesteld. Ook het jaarverslag 2003 en de financiële verslagen 2003 van de vereniging en de Stichting ANV-fondsen en de begroting 2004 werden vastgesteld, de externe accountants werden benoemd en besloten werd het lidmaatschapsgeld/abonnementsgeld voor 2005 niet te verhogen.
Algemeen penningmeester dhr. Jan Kok krijgt een ANV-erespeldje
Penningmeester dhr. Herman Suykerbuyk krijgt een ANV-erespeldje
HB-lid dhr. Hugo Rau wordt in de bloemen gezet
Er werd uitvoerig gediscussieerd over de toekomst van het ANV. Uit de discussie werd duidelijk dat het ANV als organisatie met een groot ledenbestand een sterke positie in kan nemen. Ledenwerving en behoud van leden werd dan ook als prioriteit genoemd. Het horen van en luisteren naar de leden vond men een belangrijk punt en dat leidde tot de suggestie referenda voor leden te organiseren. De indruk bestaat dat zaken die de vereniging aangaan, slechts in kleine kring worden besproken, waardoor men zich niet voldoende betrokken voelt. Vanuit het bestuur werd de problematiek ingebracht dat verschillende ANV-afdelingen niet meer actief zijn. De Algemene Vergadering zou door de afdelingen in afdelingsvergadering moeten worden voorbereid met de leden die daarin stemrecht hebben. Dit gebeurt nauwelijks. Er zijn leden die niet onder een afdeling ressorteren, bijvoorbeeld in Noord-Nederland, waarmee geen overleg plaatsvindt en die niet kunnen deelnemen aan culturele activiteiten in hun eigen regio. Daarom stelde de voorzitter voor binnen de huidige organisatiestructuur en conform de statuten van de vereniging Nederland apart, als groep, te organiseren. In Vlaanderen is dit reeds het geval. Het ANV-Vlaanderen heeft als vereniging zonder winstoogmerk (vzw) een eigen rechtsvorm. Ook het Nederlandse bestuur kan activiteiten ondernemen om de rechtstreekse leden meer te betrekken bij de vereniging door op locatie activiteiten te organiseren. De Nederlandse bestuursleden kunnen dan ook beter voorbereid aan de vergaderingen van het hoofdbestuur deelnemen. In een hechte landenorganisatie kunnen naast Nederland en Vlaanderen ook Kaapstad, Suriname en de Antillen een gelijkwaardige positie innemen. Namens deze landen kan een bestuurslid in het hoofdbestuur zitting nemen. De vergadering kon akkoord gaan met het totstandkomen van de voorgestelde landenorganisatie.
Betreurd werd dat het bestuur niet in staat was gebleken een toekomstplan te presenteren terwijl verschillende mensen zich hadden ingezet om teksten op te stellen. Verklaard werd dat de discussies die in het bestuur hadden plaatsgevonden niet hebben kunnen leiden tot een concreet voorstel aan de Algemene Vergadering. Het bestuur vroeg de vergadering hiervoor meer tijd dan het na de vorige inzending van plannen gekregen had, en stelde voor in januari 2005 een extra Algemene Vergadering te organiseren. De vergadering stemde hiermee in. Besloten werd dat de Commissie Toekomst in hernieuwde samenstelling de opdracht kreeg voor de HB-vergadering in november een toekomstplan samen te stellen, te behandelen in een extra Algemene Vergadering in januari 2005. Aan dit besluit werd de consequentie verbonden dat het bestuur terugtreedt indien het hiertoe niet in staat zal zijn, ervan uitgaande dat het bestuur de plannen tijdig in bezit krijgt.
Aan de beurt van aftreden waren de hoofdbestuursleden de heren H. Rau en A.H.R Hogenbosch alsmede de heren J.L. Kok (algemeen penningmeester) en H.F.A. Suykerbuyk (penningmeester Vlaanderen). Allen hadden de volledige bestuurstermijn van acht jaar erop zitten.