Amalia van Solms
Het prinsesje is vernoemd naar Catharina-Amalia (mét streepje zoals bij Willem-Alexander) van Solms-Laubach, die leefde van 1654 tot 1736 en wier betovergrootvader niemand minder was dan Willem van Oranje, de stamvader der Oranjes.
De roepnaam voert terug naar Amalia van Solms, die in 1602 in het Duitse Braunfels werd geboren als dochter van een opperhofmeester. Ze was van lage en ook nog eens verarmde adel, en boze tongen beweerden dat Frederik Hendrik ver beneden zijn stand was gehuwd.
Amalia bleek een intelligente vrouw met goed inzicht in de politiek. Ze was daarbij eerzuchtig en zorgde ervoor dat haar kinderen goede huwelijken sloten. Amalia wist haar enige zoon Willem uit te huwelijken aan de Engelse koningsdochter Mary Stuart en dat beschouwde ze als een van haar grootste triomfen.
In 1620 was gravin van Solms als vreemdelinge in Den Haag aangekomen. Ze was toen hofdame in het gevolg van de keurvorst van Bohemen, die om nu niet terzake doende redenen was verbannen naar Nederland. Het gezelschap kreeg onderdak aangeboden van stadhouder Maurits en vestigde zich aan de Kneuterdijk. Deze dijk kwam uit op het Binnenhof. Het verhaal wil dat Amalia van Solms op het Binnenhof (waar in die dagen de elite flaneerde) haar toekomstige echtgenoot Frederik Hendrik heeft ontmoet. Omdat er gezorgd moest worden voor wettige nakomelingen, drong stadhouder Maurits, broer van Frederik Hendrik, aan op een huwelijk.
Kort na hun huwelijk ging het paar wonen in het Oude Hof, waar ook Louise de Coligny had gewoond.
Prins Willem II, portretminiatuur door Jean Petitot, ca. 1650.
Later werd het Oude Hof na ingrijpende verbouwingen omgedoopt tot paleis Noordeinde, dat sinds 1977 het werkpaleis van koningin Beatrix is. Al was er in die dagen veel kritiek op de eenvoudige afkomst van de echtgenote van Frederik Hendrik, de invloed van Amalia was groot. Door haar toedoen is het Haagse Hof snel een van de luisterrijke hoven van Europa geworden. Haar inzet voor een soevereine status van haar echtgenoot en voor de verheffing van het Huis van Oranje met alles wat er volgens haar bij hoorde, had succes en bracht dus ook nieuwe weelde,
Het Oude Hof in Den Haag werd na ingrijpende verbouwingen omgedoopt tot paleis Noordeinde en is sinds 1977 het werkpaleis van koningin Beatrix. (1730, G. van der Giessen).
waaronder veel kunst aan de muren. Ze kocht werken van onder anderen Rembrandt en Van Dijck - en veel juwelen. En niet te vergeten: zij voerde de hofetiquette in. Verder liet ze drie paleizen bouwen, waaronder Huis ten Bosch, dat ter ere van haar echtgenoot werd gebouwd
Na de dood van Frederik Hendrik in 1647 bleef Amalia de raadgeefster van haar zoon Willem.