Woordenboeken
De Dikke van Dale is het bekendste woordenboek in het Nederlandse taalgebied, is het ook het beste?
[Ewoud Sanders:] Van Dale wordt gesteund door een enorm goede marketingmachine. Daar wordt door de uitgever veel geld aan besteed, veel meer dan bij de concurrentie. Van Dale Lexicografie is dan ook de belangrijkste lexicografische uitgever in het Nederlandse taalgebied. Er is haast geen concurrentie meer. De vroegere concurrent Koenen is onderdeel geworden van Van Dale en welke plannen Standaard Uitgeverij heeft met - de voortreffelijke - Verschueren is mij niet echt duidelijk. De enige andere belangrijke speler op de woordenboekmarkt is dus uitgeverij Het Spectrum, maar die uitgever geeft vooral schoolwoordenboeken uit. Slotsom: de toekomst van de belangrijkste en invloedrijkste woordenboeken in het Nederlandse taalgebied ligt volledig in de handen van Van Dale. [...]
U bent wel pessimistisch over de toekomst van ‘gedrukte woordenboeken’.
Duidelijk wel. Bij Van Dale komt een nieuw woord pas voor opname in aanmerking als het drie jaar in het Nederlandse taalgebied is gesignaleerd. Nieuwe woorden en afkortingen die al jaren een hoge frequentie hebben, komen op die manier zelfs niet voor in de nieuwste versie van de digitale Dikke van Dale! Wie wil weten war ‘sms’ of ‘adsl’ betekent, heeft dan ook niets aan de digitale Dikke van Dale, hoewel er jaarlijks een nieuwe versie van die zeer dure cd-rom verschijnt.
Internet is de grote concurrent?
Internet is inderdaad de grote concurrent, maar bij Van Dale maakt men geen gebruik van het net. Commerciële woordenboekuitgevers zullen tegen twee partijen tegelijk moeten opboksen: tegen de ‘gratis’ woordenboekfuncties van Word en tegen alles wat Internet te bieden heeft, en dat is niet weinig. Ja, ik ben somber gestemd over de toekomst van het Nederlandse woordenboek.
(uit: ‘Somber gestemd over de toekomst van het woordenboek’, interview met Ewoud Sanders, taalhistoricus en taalcolumnist van NRC Handelsblad. In: De Morgen, 14-10-2003, p. 17)