De Benelux, een inleiding
In 1944 werd een tolunie opgericht, in 1958 werd het Unieverdrag ondertekend, dat in 1960 in werking trad. Dit verdrag regelt de vrijheid binnen de Benelux van goederen-, kapitaal-, diensten- en personenverkeer, het gemeenschappelijk beleid van het buitenlandse handels- en betalingsverkeer en de afstemming m.b.t. de wisselkoers. In het kielzog van dit economisch verdrag ondertekenden Nederland en België in 1946 een Cultureel Verdrag. In 1980 ondertekenden beide partners het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie. In 1995 ten slotte werd het Belgisch-Nederlands Cultureel Verdrag vervangen door een Vlaams-Nederlands Cultureel Verdrag.
Dat de Benelux een voorloper van Europa blijft wat integratie betreft, kunnen wij ons wel voorstellen.
Het argument dat deze goede afstemming ervoor kan zorgen dat we gezamenlijk het gewicht van een grote lidstaat in Europa krijgen - belangrijk in een Europa dat nog steeds zo van grote landen afhangt - is in feite een ijzersterk argument vóór het voortbestaan van de Benelux, dat alleen nog maar sterker wordt nu Europa groter wordt.
Voorts beschouwt de Benelux zichzelf ook als een soort laboratorium voor het vele maatwerk dat Europa nog moet leveren voor volgende fasen van Europa.
Maar de tijd vordert. Artikel 99 van het Unieverdrag luidt namelijk:
1. | Dit Verdrag wordt gesloten voor een tijdvak van vijftig jaren. |
2. | Het blijft vervolgens voor achtereenvolgende tijdvakken van tien jaren van kracht, tenzij één der Hoge Verdragsluitende Partijen één jaar voor de afloop van het lopende tijdvak de andere Verdragsluitende Partijen in kennis stelt van haar voornemen, dit Verdrag te beëindigen. |
En de vraag voor ons is vervolgens: wat doet de Benelux eigenlijk nog wat Europa niet doet en wat moeten we er verder mee? Daarvoor moeten wij wel weten wat de Benelux inhoudt, hoe de werking is en wat de politiek er uiteindelijk straks mee wil.
Enkele kenners bij uitstek van deze materie laten hun licht op onze Benelux schijnen. Drie technische artikelen in één nummer is iedere lezer te machtig, we beginnen met de structuur van de Benelux. (ER)