Extra Muros
Nederlands wereldwijd steeds populairder
In steeds meer landen wordt Nederlands als vreemde taal populair. We lezen het in De Volkskrant van woensdag 13 augustus en het is waar. Opvallend is dat twee landen in het rijtje ontbreken.
In Suriname is het Nederlands nu zo algemeen als nationale taal geaccepteerd, dat het land geassocieerd lid is geworden van de Nederlandse Taalunie. Meer dan zestig procent van dit voormalige overzeese gebiedsdeel ervaart het Nederlands als de moedertaal en meer dan tachtig procent van de bevolking is er tevreden mee dat het Nederlands de nationale taal geworden is. In verouderde literatuur wil men nog wel eens lezen dat Nederlands slechts de moedertaal is van een minderheid van de bevolking, maar dit is een gegeven dat overgeschreven is uit boeken die in het begin van de vorige eeuw werden geschreven. Vooral na de onafhankelijkheid is paradoxaal genoeg het Nederlands meer ingeburgerd dan voordien.
Het andere land waarover in het artikel gezwegen werd, is België. Ook hier een hoogst merkwaardige ontwikkeling. Naarmate de voormalige eenheidsstaat steeds meer een federale staat wordt, gaat men in Wallonië beseffen dat Nederlands een belangrijke taal is. Meer Walen dan ooit nemen de moeite onze taal te leren: toen eind vorig jaar het Algemeen-Nederlands Verbond een bundeltje opstellen uitgaf onder de titel Ik leer Nederlands omdat..., werd door minister Louis Michel, de Waalse minister van buitenlandse zaken, het Egmontpaleis ter beschikking gesteld voor een feestelijke uitreiking.
Dat het Nederlands als taal voor historici in uiteenlopende landen van het grootste belang is, behoeft voor kenners van ons verleden geen betoog. (GWvdM)