aangetroffen, in het Nederlandse dagblad was dat slechts 6%.
Hieruit zou je de conclusie kunnen trekken dat Knack idee vaker in een filosofische context gebruikt, maar dat blijkt helemaal niet uit de voorbeelden. Wat is b.v. het filosofisch aspect van idee in: ‘De idee om voor springruiters een kompetitie te organizeren...’ (Knack, 20-01-93), of in ‘De twee speelden met de idee honderdduizend Mazda's in Europa te bouwen...’ (Knack, 17-03-93)? Soms wordt de natuurlijk wel op de door Van Dale bedoelde manier gebruikt, b.v. in ‘Tot in 1983 was ik ... zeer onverschillig tegenover de Europese idee’ (Knack, 17-03-93). Opvallend is dat er slechts 2 voorbeelden waren waar idee als de-woord voorafgegaan was door een bijvoeglijk naamwoord: de liberale idee en de Europese idee. In alle andere gevallen was het het + bijvoeglijk naamwoord + idee (een politiek idee, een slecht idee...).
Soms schijnen de journalisten te aarzelen tussen het en de: in 7% van de gevallen heb ik beide lidwoorden in hetzelfde artikel aangetroffen. In het volgende voorbeeld zie ik niet waardoor dat gerechtvaardigd zou kunnen zijn: ‘...ze ziet zich ...niet verplicht aan het idee van de vooruitgang ...ten slotte laat ze zich niet strikken in de idee dat kunst zo ernstig zou zijn’ (Knack, 20-01-93).
In NRC werd de idee - op twee uitzonderingen na - slechts als filosofische term gebruikt, b.v. in ‘De hele idee van een betere wereld is natuurlijk verdwenen nu’ (NRC, 09-01-93). De eerste uitzondering vinden we in: ‘Bourguignon was al het brein achter de idee om het recente Disney-kerstfestival te verlevendigen...’ (NRC, 28-01-93). De tweede heb ik in een artikel aangetroffen waar het en de naast elkaar voorkomen, iets wat ik in NRC slechts één keer ben tegengekomen: ‘...de historie van de idee van een “basisinkomen” ... Dit idee, afkomstig van Silvio Gesell, is ook al bijna een eeuw oud’ (NRC, 28-01-93).
Samenvattend kunnen we dus zeggen dat de idee in Knack bijna in de helft van de gevallen voorkomt en dus 7 keer vaker dan in NRC. In Knack waren er ook 7 keer meer gevallen waar het en de in hetzelfde artikel naast elkaar werden gebruikt. Weer een geval van minder taalvastheid in het Zuiden.
Om nu op uw vraag te antwoorden: u kunt allebei gelijk hebben, dat hangt af van wat u onder idee verstaat.
S.T.