Digitaal gelezen
Nieuwe Van Dales voor de pc
Systeemvereisten: vanaf 486 DX met 32 MB RAM, minstens 10 MB vrije harde schijfruimte per cd-rom (indien volledig geïnstalleerd op de harde schijf: 500 MB schijfruimte per taalgroep. Word 97 of hoger). Prijs: Nederlands: € 68,85 incl. btw; andere talen: € 97,30 incl. btw Prijzen voor meervoudige licenties zijn op aanvraag verkrijgbaar. Stuur daarvoor een e-mail naar zakelijk@vandale.nl of bel met de afdeling Zakelijke verkoop: + 31 30 232 47 56.
Wellicht waren ze nog te duur om onder de kerstboom te leggen. Toch zijn de nieuwe digitale Van Dales opvallend in prijs verlaagd. Versie 2.0 (gebaseerd op de 3e uitgave van de grote woordenboeken hedendaags Nederlands, Engels, Frans en Duits) is in een fraaier jasje gestoken en is bovendien heel wat gebruiksvriendelijker geworden. Wij hebben voor u de Nederlandse en Engelse cd-rom getest. De installatie verliep snel en probleemloos. Om aangenaam te werken, kun je het best elk woordenboek volledig van op de harde schijf laten draaien. Let wel: elke cd-rom slorpt zowat een halve gigabyte schijfruimte op. Voor je hiermee begint, moet je de macrobeveiliging van Word even uitschakelen. Anders kun je onmogelijk een koppeling leggen naar de tekstverwerker. Ondersteuning van WordPerfect is er blijkbaar niet meer bij en dat is jammer.
Opvallend is de frisse maar sobere lay-out. De knoppenbalk is duidelijker geworden. Bij Hedendaags Nederlands blijkt dat het synoniemenwoordenboek niet langer apart hoeft te worden opgestart, maar nu in de artikelen is geïntegreerd. Bovendien is Hedendaags Nederlands de enige van de vier cd-roms die gebaseerd is op een nog te verschijnen papieren editie. Bij de Engelse Van Dale zijn Nederlands-Engels en Engels-Nederlands twee aparte bestanden die los staan van elkaar.
Een beginneling zal vrij snel zijn weg vinden, ook in de vele zoekfuncties. Een verkeerde schrijfwijze brengt je automatisch bij de juiste spelling van een woord. Hetzelfde gebeurt bij een vervoeging: ‘geweest’ brengt je bijvoorbeeld bij het werkwoord ‘zijn’. Als je van een spreekwoord of uitdrukking maar één of enkele woorden kent, kun je met behulp van allerlei operatoren snel bij het gewenste terechtkomen. Zoeken kan niet alleen alfabetisch maar ook op woordvormen of binnen de artikelen. Bij het laatste moet gedacht worden aan allerlei vormen van taalgebruik (informeel, schertsend, eufemistisch, Brits of Amerikaans Engels enz.). Dit onderdeel leverde evenwel wat inconsequenties op. Zo staat het woord billenflosser in Van Dale aangeduid als ‘schertsend’. Zoeken we binnen de artikelen naar taalgebruik dat ‘schertsend’ is, dan krijgen we een lijst met 104 treffers, waarin billenflosser gek genoeg ontbreekt. Hetzelfde ervoeren we bij de woorden aaibaarheidsfactor en billenkoek, respectievelijk met het label ‘schertsend’ en ‘informeel’.
Er zijn nog tal van andere mogelijkheden: het maken van anagrammen,