Het Noord-Zuidplatform: de hele Delta in het journaal!
Het Noord-Zuidplatform, een tiental taal- en cultuurverenigingen aan weerszijden van de grens, heeft aan de bestuursraden van de omroepstichtingen en leden van de betrokken parlementscommissies een brief geschreven met het verzoek na te streven dat in het hoofdjournaal van Nederland en Vlaanderen structureel aandacht wordt besteed aan gebeurtenissen aan de andere kant van de grens. Te weinig weet men nu wat er in elkaars gebied gebeurt. De wederzijdse aandacht en kennis tussen buren van dezelfde cultuurgemeenschap lijkt eerder af dan toe te nemen.
Het platform is gevormd om de samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen in de huidige fase van Europese integratie en mondialisering beter te behartigen en aan te moedigen. De verenigingen, namens het ANV voorgezeten door hoofdbestuurslid Marc Cels, zoeken samen naar praktische zaken die de gewenste toenadering tussen Noord en Zuid belemmeren
De eerste vraag aan publiek en pers was al meteen raak. De uitgebreide nieuwsberichten in Vlaanderen en in Nederland zouden, vindt het Platform, over en weer een vaste plaats moeten geven aan betekenisvolle berichten uit het andere gebied.
Een tijdelijke commissie werd samengesteld, die een definitieve verfijning van de nieuwsberichtvraag en het opstellen en rondsturen van de brief om van de voorzitter van elke organisatie een handtekening te krijgen op zich nam. Er is nu eenmaal een mentaliteitsvoorbereidende druk en steun van diverse culturele organisaties aan weerszijden van de grens nodig om ravijnen als die tussen Roosendaal en Essen te overbruggen.
Behalve het inzetten van deze aardige actie boog het platform zich ook over de problematiek van de onderwijssamenwerking tussen Nederland en Vlaanderen, en legde twee vragen voor aan de ANV-werkgroep Onderwijs:
1. | In hoeverre kan de samenwerking in het hoger onderwijs geïnstitutionaliseerd worden (cfr. Taalunie)? |
2. | Zou er niet een symposium met inspectieleden van het middelbaar onderwijs moeten worden georganiseerd over de eindtermen in Nederland en Vlaanderen? Een convergentieonderzoek en de praktische consequenties erbij zou het resultaat moeten zijn. |
Tot slot stond het spoorgrensverkeer op de agenda. Het Noord-Zuidplatform vindt dat de tarieven van het grensoverschrijdend spoorverkeer beter op elkaar moeten worden afgestemd. Daartoe zijn brieven verstuurd naar de bevoegde ministers en instellingen (begin 2002). Ook Rover en BBTB werden bij die besprekingen betrokken.
Het gezamenlijke wensenlijstje bevat nog meer onderwerpen, zoals afspraken inzake buitenlandse correspondenten uit beide gebieden, overleg inzake onderzoeksjournalistiek en de samenwerking in BVN.