Koloniale marketing
Ook de Lage Landen zijn in Peters verhalen vertegenwoordigd. We hadden het al over de landgenoten uit het titelverhaal. Het gaat hier om ‘Vlamingen, die om Indiaanse zieltjes te winnen, afgebeeld werden als hoge officieren van de goddelijke artillerie in het Spaanse koloniale Andesgebergte’. Hattink onthoudt ons ook het verhaal niet van hoe piraat Piet Heyn, door de bemoeienissen van een Rotterdamse ondernemer, in 1998 een standbeeld kreeg in Mantanzas (Cuba). De toenmalige burgemeester van Rotterdam, Bram Peper, vertelde daar toen dat Nederland de buit van Heyn erg nodig had voor zijn oorlog tegen Spanje. Hattink gaf dit stukje de ironische titel Koloniale marketing. Er is wellicht geen sterveling in Mantanzas die precies kan vertellen waarom dat standbeeld van Heyn er staat.
Peter Hattink brengt in zijn boekje een hele wereld tot leven die hier nogal onbekend is. Hij doet dat op een boeiende en erudiete manier.
Ook relatief onbekend in onze contreien is de ‘uitstraling’ van Radio Nederland Wereldom roep. Lodewijk Bouwens, algemeen directeur van die omroep, vermeldt in zijn inleiding op Hattinks boekje met terechte fierheid hoe de Guatemalteekse Rigoberta Menchu (Nobelprijs voor de Vrede) hem vertelde dat ze, toen ze ondergedoken leefde in de bergen, altijd naar de Spaanstalige uitzendingen van de Wereldomroep luisterde om objectief geïnformeerd te worden over de situatie in haar land. Of wat de kracht van goede journalistiek kan zijn!