ANV-nieuws
ANV-studiedag ‘Ruimtelijke problematiek’ in het Nederlands-Vlaams grensgebied: kansen en knelpunten
● Herman Suykerbuyk
Meermaals is er gesproken over de noodzaak om vanuit het ANV meer aandacht te besteden aan de omgevingsfactoren die in de relatie tussen Vlaanderen en Nederland zo belangrijk zijn. Ze helpen immers de notie goed nabuurschap invullen, waardoor de samenwerking concreter wordt en positieve gevolgen kan hebben. Het omgekeerde is ook waar: de ‘ruimtelijke problematiek’, in de brede zin van het woord, kan tot storingen in die samenwerking leiden. Hoeveel problemen die verband houden met de havens van Antwerpen en Rotterdam leiden niet tot conflicten die zich op andere terreinen laten gevoelen?. De scherpe toon, die wordt aangeslagen in het dossier over de IJzeren Rijn, is niet van die aard dat ze tot creatieve benaderingen op heel andere terreinen van de samenwerking leidt.
Deze ideeën over het ‘ruimtelijke dossier’, voornamelijk in het Vlaams-Nederlandse grensgebied, leverden verrassende resultaten op. Het dossier is meer dan gevuld en heeft betrekking op tal van zaken: op de maritieme toegankelijkheid van de Schelde bijvoorbeeld, op het vervoer per spoor - en niet alleen van en naar de haven van Antwerpen, maar ook in Zelzate of in Limburg - op de binnenvaart, op het wegvervoer enzovoort.
En de volgende zaken kun je er ook bij betrekken: de tarifering bij korte grensoverschrijdende ritten per spoor, de trajecten van bussen of treinen die de grenzen passeren, om nog maar te zwijgen over grensoverschrijdende projecten op school, het toerisme of de landschapszorg (bijvoorbeeld het grenspark De Zoom-De Kalmthoutse Heide).
Bij veel van deze projecten steekt de verschillende benadering, vanuit een economisch of ecologisch standpunt, nogal snel de kop op. Dit alles vormde voor de ANV-werkgroepen Grensverkeer en Leefmilieu de aanleiding om een gemengde werkgroep te installeren die eens de ‘ruimtelijke problematiek’ in het Nederlands-Vlaamse grensgebied grondig onder de loep zou nemen. Met de nadruk op het feit dat hier knelpunten aanwezig zijn, maar evenzeer grote mogelijkheden voor samenwerking.
Op 12 oktober 2002 van 10 tot 16 uur zal het ANV in Roosendaal in het St.-Norbertuslyceum (vlakbij het station) een colloquium aan deze problematiek wijden.. BENEGO (Belgisch-Nederlands Grensoverleg) zal het colloquium mee-organiseren.
Deelnameprijs, broodlunch inbegrepen: 15 euro.
De Benelux Economische Unie zegde toe om het hele dossier toe te lichten. De problematiek beperken tot alleen het dossier IJzeren Rijn zou een gevaarlijke verenging is van het probleem zijn. De toelichting zal gebeuren aan de hand van enkele praktijk-voorbeelden. Ook geslaagde samenwerkingsinitiatieven, zoals het grensoverschrijdende natuurpark De Zoom-De Kalmthoutse Heide, gelegen in het grensgebied van Kalmthout, Essen en Woensdrecht, kunnen inspiratie opleveren.
Het debat in de namiddag zal geleid worden door de adjunct-secretaris-generaal van de Benelux Economische Unie en oud-minister van de Vlaamse regering, Eddy Baldewijns.
Dit colloquium beoogt geen directe besluiten. Toch zal men een voorstel doen om de besluitvorming in dit soort dossiers te vergemakkelijken. Waarom zou de werkwijze van het nieuwe Culturele Verdrag Vlaanderen-Nederland, waarbij een raadgevende instantie en een permanent secretariaat instrumenten zijn op de weg naar nieuwe verdragen, ook niet van toepassing worden voor de grondgebonden aangelegenheden?
Momenteel werkt men, als het om infrastructuur gaat, op ad-hoc-basis. Enige continuïteit, zelfs een algemeen concept voor samenwerking dat samenhangt met de herinrichting van het grensgebied, zou zeer wenselijk zijn.
Het ANV wenst deze problematiek behandeld te zien vanuit een meer algemene samenwerking en wenst dus verder te gaan dan een behandeling per dossier. Dit betekent natuurlijk dat men tot een meer structurele samenwerking moet komen. Die bestaat binnen het Culturele Verdrag, die bestaat binnen de Nederlandse Taalunie. Is het niet nodig ons voor te bereiden op een volgende stap in de samenwerking?
Het ANV roept wel op na te denken over hoe de samenwerking ter zake beter kan verlopen dan dat tot op heden het geval was. Wellicht zijn er belangen die dit soort verder gaande samenwerking in de weg staan...