ANV-Nieuws
Gerrit Wiechers, voorzitter ANV Kaapstad
BVN vermeerdert de kennis van het Nederlands
● Tekst en foto's: Guido Logie
Gerrit Wiechers, de huidige voorzitter van de ANV-afdeling in Kaapstad, emigreerde in 1953 met zijn ouders uit Nederland naar Zuid-Afrika. Deze fysicus studeerde natuurkunde in Pretoria en deed zijn doctoraal in Utrecht. Hij begon zijn universitaire loopbaan in Johannesburg. Na vijf jaar als docent in Kaapstad gewerkt te hebben, werd hij hoogleraar in Port Elizabeth en daarna, van 1972 tot 1984, in Pretoria. Tussendoor werkte hij nog een jaar als informaticus aan de Technische Hogeschool Delft. Vanaf 1984 werkte hij voor ARMSCOR en vanaf 1997 tot aan zijn pensionering op 1 januari 2001 als directeur ICT bij de universiteit van West-Kaapland. In Zuid-Afrika spreekt hij Afrikaans, Engels en Nederlands.
De Zuid-Afrikaanse ANV-afdeling is 94 jaar oud. Vooral de Nederlandse bibliotheek (de boekerij) hield haar aan de gang. Ze telt zo'n 400 leden; de meesten zijn oud tot zeer oud. Zo'n 20% zijn Vlaming. Voluit heet de afdeling: Afrikaans-Nederlands-Vlaamse vereniging voor taal, cultuur en ontspanning. Eigenlijk ligt de nadruk op het laatste woord: ontspanning. Het is in hoofdzaak een gezelligheidsclub. Gerrit Wiechers is een realistische man. Toen hij een paar jaar geleden voorzitter werd, constateerde hij dat de leden overwegend activiteiten wensten die onder de noemer ontspanning vallen. ‘Ze wilden geen hoogleraar met een moeilijke lezing of geen kunst meer.’ Dus organiseert men bijvoorbeeld een Markt van de Lage Landen. Dat blijkt aan te slaan en zeer veel bezoekers te lokken. Ook een Sinterklaasfeest blijkt een voltreffer te zijn.
Jaarlijks schenkt men een
Nederlandse Boekenprijs aan de drie beste studenten Nederlands van de drie universiteiten van
Gerrit Wiechers, de pragmatische voorzitter van de grootste ANV-afdeling, die van Kaapstad, enkele weken met vakantie in Nederland.
West-Kaapland. De afdeling nam ook deel aan het laatste
Groot Nederlandse Dictee van het Davidsfonds.
De contributie van de ANV-leden gaat voor de helft naar een Nieuwsbrief en voor de helft naar het Huis der Nederlanden. In dat Huis heeft ook het erfgoed van het ANV, de Nederlandse bibliotheek (thans zo'n 28.000 boeken), een onderkomen gevonden. Met het Huis der Nederlanden is er een goede organisatorische samenwerking, aldus Wiechers. Zo heeft hij een computerprogramma ontwikkeld voor de ledenadministratie van zowel de ANV-afdeling als van het Huis. Wiechers ontkent niet dat het een zware dobber is om het Huis financieel overeind te houden. Een mogelijkheid om te overleven ziet Wiechers in bijvoorbeeld een ‘(mede-)eigenaarschap’ van de departementen Afrikaans/Nederlands van de Zuid-Afrikaanse universiteiten.
Hij constateert in zijn land een toenemend respect voor het Afrikaans. Het is de hoofdtaal naast het Engels. Het stigma van taal van de apartheid verbleekt langzaam maar zeker.
De satellietzender Het Beste van Vlaanderen en Nederland (BVN) kan nu ook ontvangen worden in Zuid-Afrika, zoals we al eerder berichtten. ‘Dat dat kan is één van de pluspunten van dit jaar,’ zegt Gerrit Wiechers enthousiast. ‘Dat Afrikaanssprekenden nu thuis vanuit hun luie stoel Nederlands kunnen beluisteren, is fantastisch. BVN draagt ongetwijfeld bij velen bij tot een grotere en betere kennis van het Nederlands.’
Wiechers' ANV-afdeling bekostigde de nodige apparatuur om in het Huis der Nederlanden BVN te kunnen ontvangen, en draagt de kosten van de satellietontvangst.