Bange wezels
In zijn toespraak op de nieuwjaarsreceptie van het Vlaams Economisch Verbond kwam Dewael in niet mis te verstane woorden op het dossier IJzeren Rijn terug. Ik citeer de passage integraal. Het verschil in toon in vergelijking met het bovenstaande citaat zal de aandachtige lezer niet ontgaan.
‘Hier in Antwerpen en voor een publiek van ondernemers, heb ik nog een boodschap die u aanbelangt maar in eerste instantie is gericht tot onze noorderburen. Het betreft het ingewikkelde dossier van de IJzeren Rijn. Deze spoorlijn is van groot Vlaams belang omdat ze de aan- en uitvoer kan bevorderen vanuit de haven van Antwerpen naar en van het Ruhrgebied. Maar de spoorwegen zijn in België vooralsnog een federale bevoegdheid. En de IJzeren Rijn loopt over Belgisch, Nederlands en Duits grondgebied.
Na jarenlang getouwtrek en gesprekken werd in maart 2000 tussen België en Nederland een memorandum of understanding afgesloten dat het mogelijk moest maken dat vanaf eind 2001 enkele treinen per dag van het tracé gebruik zouden kunnen maken. Volgens de afspraken had medio 2001 overeenstemming bereikt moeten zijn tussen de drie landen over een definitieve oplossing. Alle studies hebben uitgewezen dat het historische tracé voor de IJzeren Rijn het beste is, ook voor het milieu. Eind december legde de Nederlandse minister Netelenbos in de Tweede Kamer een verklaring af die wijst op Nederlandse politieke onwil over de IJzeren Rijn. Het lijkt erop dat Netelenbos steeds verdere argumenten zoekt om de IJzeren Rijn af te stellen. De IJzeren Rijn werd door beleidsverantwoordelijken in Nederland onlangs afgedaan als een “krankzunnig idee”.
Ik moet de Nederlanders die deze mening toegedaan zijn er wel op wijzen dat dit “idee” afgesproken was. Door de nabijheid van de Nederlandse verkiezingen lijken verschillende Nederlandse bewindsvoerders bange wezels te worden. “Goede afspraken maken goede vrienden”, zegt het spreekwoord. Ik reken erop dat ook Nederland zich aan zijn afspraken houdt.’
Klare en duidelijke taal. Meer moet dat niet zijn. We wilden de minister-president toch wat meer uitleg vragen over een en ander maar hij had het, in de nadagen van zijn blindedarmoperatie, te druk met werk dat was blijven liggen, liet zijn persdienst ons weten. Dat vele werk belette hem niet om in De Laatste Show het banale verhaal van zijn blindedarm te komen doen. Uiteraard zat heel Vlaanderen op dat verslag te wachten. De liberale excellenties blijken een aparte media-politiek te voeren...