Doorgeefluik
Muziek is vaak de meest toegankelijke kunstvorm. ‘Una Voce Particulare’ is daarvan een goed voorbeeld. In dit (opera- en operette)programma presenteren zich jonge musicale (zang)talenten.
Voor waar het een programma als KUNST... omdat het moet!! betreft, ligt het toegankelijk maken van andere kunstvormen een stuk moeilijker. Ballet, bijvoorbeeld, wordt al weer gauw te serieus, maar wordt daarnaast grotendeels door de NPS ‘gecoverd’. Literatuur kun je zonder dramatisering niet goed visueel maken en hoe ga je om met bijvoorbeeld de schilderkunst?
Maak je een licht kunstprogramma, waar zondagsschilders ook aan bod komen of houd je het juist bij de professionele kunstenaars?
Dat geldt ook voor schrijvers. Moet je bijvoorbeeld iemand als Maarten 't Hart uitnodigen, die overal al is? En wat moet de reden van het bezoek zijn? De kunst, een kunstproduct of het karakter en de uitstraling van de kunstenaar? Wat is een goede formule?
Als ik wist hoe ik deze materie in een heel toegankelijke vorm kon gieten, dan zou ik het graag doen.’
Mooren vindt de zuivere tv-kunst, waarmee hij dus niet bedoelt ‘kunst op tv’, steeds minder belangrijk worden. ‘Het is en blijft in dat geval een medium dat wordt gebruikt om kunst te maken om dat vervolgens op datzelfde medium uit te zenden. Maar als je nu kijkt naar iemand als Nam Jun Paik, een videokunstenaar bij uitstek; zo iemand zie je niet meer. Paik hield rekening met alle facetten, zoals vorm, kleur, beeldritme etcetera. Nu komt alles automatisch uit een videokastje. Als tv vanuit zichzelf een kunst is, dan is dat tegenwoordig vrijwel altijd in de vorm van een doorgeefluik. Drama zit hier dan nog het dichtst bij.’