taal en cultuur met die landen en gebieden in de wereld, waar die Nederlandse taal en cultuur in de loop der geschiedenis een rol speelden: Zuidelijk Afrika, Indonesië, Suriname, de Antillen.
Later, terug in Nederland, heeft hij zich als secretaris respectievelijk voorzitter gewijd aan de opbouw van zowel de ANV- als de NZAV-afdelingen in Amsterdam in een periode waarin deze afdelingen nieuw leven moest worden ingeblazen. Kutsch Lojenga is daarnaast lid van het hoofdbestuur van het ANV geweest, waar hij zich vooral met statutaire zaken bezighield. Weer later was hij de contact-persoon van het ANV voor de betrekkingen met de Nederlandse Bond in Duitsland.
Kutsch Lojenga is altijd, tot op hoge leeftijd, intens betrokken geweest bij beide verenigingen. Tot omstreeks negentigjarige leeftijd bezocht hij nog steeds beide verenigingskantoren, een dikke tas met krantenknipsels met zich meetorsend. In een telefoontje vooraf vroeg hij dan altijd of het goed was dat hij dan ook zijn lunch kwam nuttigen.
Een zeer betrokken, toegewijd, correct, hoffelijk en integer mens is heengegaan. Een idealist ook, waar verenigingen als het ANV en NZAV het van moeten hebben. En daarbij was hij, ondanks zijn hoge leeftijd, nog altijd toekomstgericht, zij het lering trekkend uit het verleden. In het heden ligt het verleden, in het nu wat worden zal. Het ANV en de NZAV zijn de heer Kutsch Lojenga veel dank verschuldigd. Hij ruste in vrede.
De begrafenis van de heer Kutsch Lojenga heeft plaatsgevonden op 22 januari 2001 in Amsterdam en werd namens het ANV bijgewoond door de heer J. Kits Nieuwenkamp, algemeen secretaris van het ANV van 1985 tot 1995. Bovenstaande tekst is afkomstig uit de toespraak die de heer Kits Nieuwenkamp bij deze gelegenheid hield.