ANV-Nieuws
Algemene Vergadering 2000
De Algemene Vergadering 2000 werd gehouden op 3 juni te Bergen op Zoom. Voor Bergen op Zoom werd gekozen om de AV te kunnen koppelen aan een interessante activiteit voor de leden. Het programma dat was opgezet behelsde in de ochtenduren de huishoudelijke vergadering, gevolgd door een broodjeslunch en 's middags na een lezing een stadswandeling.
Bij aanvang van de vergadering stond de voorzitter, mw J. Baartmans-van den Boogaart stil bij het overlijden van Geert Groothoff, in leven oud-directeur en erelid van de Vereniging. Geert Groothoff had grote verdiensten voor het ANV. Nog onlangs schreef hij samen met Henk Waltmans het boekje Aruba, Curaçao en Bonaire aan het begin van de twintigste eeuw. Vervolgens deelde mw. Baartmans mee dat de Nederlandse Raad voor Cultuur een negatief advies heeft gegeven aan staatssecretaris Van der Ploeg inzake de subsidiëring van het ANV.
Het jaarverslag 1999 werd goedgekeurd. Naar aanleiding van het jaarverslag werden een aantal aanbevelingen gedaan (opmerkingen van redactionele aard niet meegerekend). Hieronder volgt een overzicht van de vele onderwerpen die hierbij aan de orde kwamen. Zoals bij het onderdeel toetreding tot de elektronische snelweg. Trachten het totaaloverzicht van de uitgereikte ANV-Visser-Neerlandiaprijzen op de internetpagina compleet te maken, een koppeling te maken met de pagina van de werkgroep media, de internetpagina uitbreiden met een gastenboek. Het nieuwe briefpapier voorzien van de e-postadressen.
Meegedeeld werd dat de voordracht voor een benoeming van een bijzonder hoogleraar nog in de zomer kan plaatsvinden zodat de leerstoel met ingang van het nieuwe academisch jaar van start kan gaan. Er blijkt veel waardering te zijn voor de laatst verschenen publicaties in de ANV-reeks. Opgemerkt werd dat er in Zuid-Afrika geen opleiding ‘vertaler Zuid-Afrikaans-Nederlands’ is te volgen. De heer Camerlynck heeft een eigen webstek met een overzicht van Nederlandse woorden vertaald in het Zuid-Afrikaans. (www.move.to/orandie). In Zuid-Afrika blijkt een werkgroep te bestaan met de naam Taalfusie, die zich inzet het Nederlands en het Zuid-Afrikaans dichter bij elkaar te brengen.
Op een vraag om een werkgroep Gezamenlijke Geschiedenis op te richten om de overeenkomsten tussen Nederland en Vlaanderen te verduidelijken, antwoordt de voorzitter dat daarvoor nu het ANV is opgericht.
Aan de uitgave Geschiedenis der Lage Landen wordt nog steeds gewerkt.
De aandacht wordt gevestigd op het feit dat Nederland als enige van de ons omringende landen geblokkeerd is voor ontvangst in het buitenland. Ook via satelliet is het niet mogelijk om legaal de Nederlandse zenders te ontvangen. Verzocht zal worden aan de werkgroep Media om hier onderzoek naar te doen. De voorzitter van de werkgroep Media deelt vast mee dat in november 2000 in Leuven een studiedag zal worden georganiseerd over de problematiek van satellietontvangst.
Ter toelichting op de werkzaamheden van de werkgroep Taal en Taalbeleid zegt de voorzitter van deze werkgroep dat er een kerngroep is van zes leden, die zeer doelmatig kan werken en dat daarnaast een aantal corresponderende leden bij de werkgroep betrokken zijn. Dit bevordert zowel de deskundigheid als ook de geografische spreiding. Er wordt gewerkt aan een beleidsnotitie hetgeen zal leiden tot een Verbondsconferentie op 25 november 2000.
Voor Neerlandia wordt gevraagd of er wellicht meer informatie kan komen over evenementen, zoals bijvoorbeeld de agenda van de Brakke Grond in Amsterdam.