Vorstenspiegel
Het centrale thema van de Honores-reeks is de deugd. Elk tapijt verbeeldt een morele eigenschap die een koning idealiter moet bezitten. De hoofdpersonen op elk tapijt zijn allegorieën, verpersoonlijkingen van morele eigenschappen. De complete serie vormt een leergedicht over de zaken waar een jonge vorst aan moet voldoen, een zogenaamde ‘vorstenspiegel’. De totale boodschap van de serie kan als volgt worden samengevat: ‘De prins moet de wisselvalligheid van het Fortuin overwinnen door een deugdzaam leven, en hij moet Roem verzamelen door zijn daden. Dan krijgt hij Eer als hoogste beloning. Door zijn zalving en kroning is zijn Adel niet alleen erfelijk maar ook goddelijk van oorsprong. Tenslotte moet hij ver verwijderd blijven van de zonde, en van de Schande die eruit volgt’1.
De serie opent met de voorstelling van de godin Fortuna (Geluk), gevolgd door achtereenvolgens de deugden Prudentia (Wijsheid), Virtus (Deugd), Fides (Geloof), Honor (Eer), Fama (Roem), Justitia (Gerechtigheid), Nobilitas (Adeldom) en ten slotte Infamia (Schande). De tapijten zijn symmetrisch opgebouwd, met steeds aan de ene zijde van de centrale deugd in het midden de negatieve voorbeelden en aan de andere kant de positieve.
Beide series wandtapijten zijn vervaardigd in Vlaanderen in de jaren twintig van de zestiende eeuw. Toch is het duidelijk dat het hier om zeer uiteenlopende werken gaat die verschillende artistieke stromingen vertegenwoordigen. Een verklaring voor het opmerkelijke verschil tussen de tapijten die getoond worden in Brussel en in Mechelen zijn de Italiaanse invloeden en wel die van de bekende schilder Rafaël. Waar wandtapijten van oudsher werden beschouwd als een geweven variant van een schilderij, kreeg de wandtapijtenindustrie een enorme artistieke impuls na de vervaardiging van Rafaëls ontwerpen voor de serie
De Handelingen der Apostelen. De kartons met Rafaëls ontwerpen werden door opdrachtgever paus Leo X
‘Los Honores,’ detail van tapijt ‘Honor’.
naar Vlaanderen gestuurd.
De Handelingen der Apostelen werd geweven tussen 1514 en 1519 door Pieter van Aelst. Zij luidden de renaissance in van het Vlaamse wandtapijt. Pieter van Aelst was ook verantwoordelijk was voor het weven van ‘Los Honores’. Dit verklaart waarom twee series wandtapijten van Karel V zo konden verschillen, terwijl ze allebei in het eerste kwart van de zestiende eeuw gemaakt zijn. Beide tentoonstellingen tonen de dynamiek en de snelle veranderingen in de zestiende eeuw zeer duidelijk. Wie naar Brussel gaat, ziet een bijzondere collectie oude wandtapijten in een mooie entourage. Wie naar Mechelen trekt, staat voor een meesterwerk.
‘De Gouden Eeuw van Brussel. Wandtapijten van de Spaanse Kroon’, 17 mei t/m 20 september 2000 in de Sint-Michiels en Sint-Goedelekathedraal in Brussel.
‘Los Honores’, 26 mei t/m 8 oktober, Cultureel Centrum A. Spinoy in Mechelen.