De Nederlandse taal en cultuur in de wereld
Overal ter wereld bevinden zich Nederlandstaligen. Het ANV beschouwt deze Nederlanders in den vreemde als culturele ambassadeurs voor de Lage Landen. Voor steeds meer van hen vormt het ANV het contactpunt met de cultuur van her-komst. Het contact met Nederlandstaligen elders wordt na de bulletins en naast Neerlandia van nu af aan onderhouden door de uitgebreide internetpagina van het ANV. Het ANV beheert weldra (einde 1999) een uitgebreide thuispagina waarop alle aspecten van de vereniging worden belicht; daarbinnen zal een virtuele balie worden ingericht. Via deze balie kan men met vragen over de Nederlandse taal en cultuur terecht.
De thuispagina, als onbeperkt en wereldwijd toegankelijke, actuele informatiebron op algemeen-Nederlands cultureel en maatschappelijk vlak, zal voortdurend door medewerkers van het ANV worden bijgewerkt;
Op grond van de nieuwe ‘Inventaris van Nederlandse instituten in de wereld’ kan het ANV nu gericht contact zoeken met initiatiefrijke centra die de Nederlandse cultuur uitdragen. Deze weg zal in de komende beleidsperiode verder worden bewandeld.
Het omvangrijke archief zal waar mogelijk worden gedigitaliseerd en verzoeken om informatie kunnen digitaal worden beantwoord. Schaars en kwetsbaar historisch materiaal wordt de komende beleidsperiode daartoe gescand en kan zo risicoloos wereldwijd worden verzonden
Het ANV heeft een bijzondere leerstoel ‘De Nederlandse cultuur in de wereld’, ingesteld aan de Universiteit van Leiden voor een periode van vijf jaar en ingaande in het jaar 2000. De opdracht van de leerstoel omvat verleden, heden en toekomst van de Nederlandse cultuur. De taak van de hoogleraar is het verzorgen van onderwijs op het gebied van de Nederlandse cultuur in internationale context, het stimuleren en ondersteunen van onderzoek op dit vakgebied, alsmede het begeleiden van promotie-onderzoek op dit terrein. De leerstoel wordt ondergebracht bij de opleiding ‘Dutch Studies’.
Het onderwijs is gericht op studenten uit de hele wereld die dit vak komen volgen, benevens studenten uit andere vakken die studiepunten willen behalen op dit vakgebied.
Er is het ANV veel aan gelegen met het nieuwe Zuid-Afrika, waarmee het oude banden heeft, de contacten te verstevigen. Met de Afrikaanstalige gemeenschap worden in de komende beleidsperiode twee taalprojecten afgerond en dan meteen voor een breder publiek toegankelijk gemaakt: een gezamenlijke computertermenlijst en - i.s.m. het Huis der Nederlanden - een eerste opzet van een kleine adequate bibliotheek met wetenschappelijke steunfunctie binnen deze voormalige ANV-boekerij te Kaapstad. Dit laatste is een actieve reactie op de betreurenswaardige afbraaksituatie binnen de Afrikaanstalige universiteiten. Voor beide ondernemin-gen is reeds volop contact met de Zuid-Afrikaanse topdeskundigen. Deze samenwerking wordt met vreugde begroet op twee terreinen die versterking over en weer behoeven.