Cultuur
Brussel Culturele Hoofdstad van Europa
Dit jaar is Brussel Culturele Hoofdstad van Europa. De meest zuidelijke stad van de Nederlanden deelt die eretitel met Avignon, Santiago de Compostela, Bologna, Bergen, Helsinki, Reykjavik, Praag en Krakow, maar dat mag en kan de pret niet bederven. De politiek-administratieve hoofdstad van Vlaanderen, België en de Europese Unie levert grote inspanningen om haar culturele rijkdom uit te stralen en, met een resem speciale evenementen, zoveel mogelijk mensen te bereiken.
Blikken we even terug op twee recente, publieksgerichte, succesvolle projecten.
Op zondag 30 april had de derde editie plaats van Het Groot Beschrijf, het jaarlijkse Nederlandstalige literaire gebeuren in Brussel. Deze editie werd geïntegreerd in het Brussel 2000-programma, en kreeg daardoor een meertalig en internationaal accent. Het Groot Beschrijf is uitgegroeid tot een rijke verzameling van uiteenlopende literaire evenementen, die in diverse locaties plaatshebben: tentoonstellingen, gedichten voorlezen, schrijfatelier voor kinderen, liedjesprogramma's, gesprekken met auteurs, stadswandeling Louis Paul Boon, voorstelling van het boek Brouwers in Brussel (over de Brusselse jaren van de Nederlandse auteur Jeroen Brouwers),... Tientallen activiteiten, die de band tussen stad en literatuur op eigenzinnige wijze in de verf zetten.
Het tweede project, de Zinneke Parade, had plaats op 27 mei. Met deze groots opgezette gebeurtenis wilde organisator vzw Zinneke - een dochtervereniging van de vzw Brussel 2000- de boodschap van de menselijke rijkdom van het vreedzaam en vreugdevol samenleven van de diverse bevolkingsgroepen in de hoofdstad verbeelden. De naam van het project verwijst naar het gemengde karakter van Brussel: zinneke is het Brusselse woord voor een bastaard(hond), bij uitbreiding een ‘echte’ Brusselaar. Om het Brusselse grondgebied zo volledig mogelijk te bestrijken, werden vijf deelparades opgezet. Met mobiele middelen (praalwagens, reuzen, stoettoneeltjes) werden thema's en elementen van het grootstedelijke leven getoond, gesymboliseerd en verklankt. Bij de - samen- meer dan twee kilometer lange stoet waren zo een drieduizend mensen betrokken.
De brochure met de belangrijkste evenementen tot en met december eerstkomend is verkrijgbaar bij het Centrum Brussel 2000, Schildknaapstraat 50, 1000 Brussel, telefoon 02-278 20 00, e-post info@brussels2000.org, webstek www.brussels2000.org. (MB)