Willem-Lex
Bij Filips Nederlandse collega Willem-Alexander is er -voorlopig ?- alleen sprake van een vaste relatie. Toch besprak Willem-Lex, zoals de Prins van Oranje soms vriendschappelijk wordt genoemd, zijn relatie al op 1 september met minister-president Wim Kok. De Rijksvoorlichtingsdienst verstrekte hierover een zeer korte (twee zinnetjes), officiële mededeling aan het Algemeen Nederlands Persbureau.
De uitverkoren jongedame, Máaxima Zorreguieta, is Argentijnse, en van katholieken huize. Dat laatste zou voor het, protestantse, Nederlandse vorstenhuis een probleem kunnen zijn. Máxima is tweetalig Spaans-Engels. Omdat ze het Engels vlot hanteert, is ze in het Engelsminnende Nederland bij voorbaat salonfähig. Maar recent werd duidelijk dat de Argentijnse Oranje-vriendin en het Nederlandse hof niet bij de pakken blijven zitten: Máxima volgt een cursus Nederlands, en wordt door een aantal professoren en vertrouwenspersonen wegwijs gemaakt in de politieke, culturele en sociale structuren en gewoonten van de Nederlandse samenleving.
Ander mogelijk probleem is het feit dat zij de dochter is van een foute vader. Vader Zorreguieta was minister in de Argentijnse regering ten tijde van dictator generaal Videla. De meeste fracties in de Tweede Kamer lieten weten dat Máxima niet mag worden afgerekend op het foute verleden van haar vader. Maar de fractiewoordvoerders van GroenLinks en SP vonden dat, als de relatie wordt omgezet in een verloving en huwelijk, Máxima expliciet afstand zou moeten nemen van het Argentijnse Videla-bewind. Opvallend is dat de foute vader in heel wat Nederlandse media werd opgevoerd als een groot probleem. Het veelkoppige monster van de Nederlandse sociaal-politieke correctheid manifesteerde zich dus opnieuw. Uiteraard is een gezonde dosis streven naar correct gedrag een positieve reflex. Maar als een samenleving decennialang systematisch alles wat zelfs maar een schijn van incorrectheid heeft, zonder objectief onderzoek bij voorbaat afwijst, veroordeelt en isoleert, dan verwordt de oorspronkelijke positieve houding tot een obsessie. Als personen, ideeën, doelstellingen van verenigingen en publicaties op die manier geen kansen krijgen, verkleint het sociaal-democratische gehalte van de samenleving, die dan, geregeerd door angst voor alles wat niet correct is of zou kunnen zijn, verstart en verzandt in immobilisme.
Willem-Alexander is met zijn probleemrijke Máxima niet aan zijn proefstuk toe. Zijn vorige vaste vriendin, Emily Bremers, bezorgde hem ongewild twee knapen van Problemen. Emily's ouders hadden, zoals heel wat andere kapitaalkrachtige Nederlanders, het voor hen fiscaal onvrien- delijke Nederland verlaten en zich in de groene Antwerpse Kempen gevestigd. Foute ouders dus, want bepaald geen voorbeelden van Nederlandse burgerzin. Het grootste probleem was echter te vinden in de persoon van Willem-Alexanders moeder, koningin Beatrix, die, althans volgens de Nederlandse pers in de jaren 1995-1998, de Emily-boot probeerde af te houden en het meisje maar zeer zelden uitnodigde op feestjes van de koninklijke familie.
Maar alle gekheid op een stokje: de kroonprinsen der Lage Landen zijn ook maar mensen, met hun talenten en fouten, hun meevallers en tegenslagen, hun hoop en frustraties, de levenslange spanning tussen droom en realiteit. Laten we deze jonge mensen veel krediet en volop kansen geven, en, of we nu royalisten of republikeinen zijn, hen als onze medemensen veel geluk wensen met hun relatie of huwelijksleven.
Aflevering van de succesvolle Sigmundstrip in de Volkskrant.