Agenda
Karel op vrije(rs)voeten
Op 24 februari 2000 is het 500 jaar geleden dat Keizer Karel in Gent geboren werd. Er is dan ook een Keizer Karel-jaar uitgewerkt: een groots opgezet programma met tal van evenementen. Zeker de Vlaamse steden waar Keizer Karel het meest mee te maken had - Gent, Mechelen en Brussel - doen mee. Het Keizer Karel-jaar loopt van september 1999 tot september 2000.Tijdens het weekend van 10, 11 en 12 september jongstleden beten Gent en Mechelen de spits af.
Karel groeide in Mechelen op aan het hof van zijn tante Margareta van Oostenrijk.
Een belangrijk onderdeel van het openingsweekend in Mechelen was de theaterwandeling Karel op vrije(rs)voeten. Op zes locaties in de binnenstad werden tableaux vivants opgevoerd: toneel met zang en dans. Auteur en regisseur van het toneelgebeuren was René Verreth, acteur van het Mechels Miniatuur Theater. De theaterwandeling eindigde op de Grote Markt, waar dan een volksfeest plaats vond. De Franse koorddanser Denis Josselin liep over een koord dat op acht meter hoogte van de ene kant van de Markt naar de andere gespannen was, over het standbeeld van Margareta van Oostenrijk heen. Een symbolisch gebeuren, heette het, waarbij Josselin van oud naar nieuw stapte, de 21e eeuw binnen. Maar ook zonder die duiding was het best spectaculair.
Van het hele theatergebeuren is vrijwel meteen een cd-rom uitgebracht. Wie het dat weekend allemaal niet kon meemaken, kan het nu op het beeldscherm van zijn computer beleven. Dunne rode draad door de wandeling heen is de veertienjarige Karel die even uit het paleis van zijn tante ontsnapt om zich tussen het gewone volk te begeven en van de amoureuze geneugten van het leven te proeven. Het eerste tafereel bij de Sint-Pieterskerk en het paleis van Margareta van York toont de ontsnapping van Kareltje vermomd als vagebond. Hij maakt kennis met Jeanneke. Daarna trekt Karel naar het feest van de rederijkers (Hof van Busleyden). Daar wordt het esbattement van de visser opgevoerd: geruzie van een getrouwd stel over het vaderschap van de drie kinderen... Vervolgens gaat het naar 't Groen Waterke. Daar verklaart Karel zijn liefde aan Jeanneke: ‘Gij zijt de zon die nooit ondergaat in mijn rijk.’ In het vierde tafereel, aan de Heilige Geestkapel (poppentheater) wordt een fragment uit
Reynaert de Vos opgevoerd: Reynaert neemt koning Nobel (‘muil genoeg maar
Keizer Karelfeest Gent
een grote nul’) bij de neus en ontsnapt aan de galg. Dan stappen we de Sint-Romboutskathedraal binnen. De zangers van Sint-Rombout brengen liederen op tekst van Margareta van Oostenrijk. Daar maakt de landvoogdes bekend dat Keizer Maximiliaan zijn zoon meerderjarig verklaard heeft. Even verder, aan het huidige Postgebouw, wordt die beslissing van Maximiliaan aan het volk verkondigd. Het ‘feesten, dansen en schransen’ kan beginnen. Op naar de laatste locatie: de Grote Markt. ‘Hoort, goede poorters, boeren en buitenlieden,’ klinkt het uit de mond van de stadsomroeper en hij doet kond wat de ‘genadige vorstin’ meegedeeld heeft: dat Karel nu ‘soeverein zal heersen over deze, onze, Nederlanden.’ Er kan ‘vrijelijk’ gegeten en gedronken worden, het volk mag zich vermaken.
De cd-rom bevat meer dan duizend foto's van het theatergebeuren. Ze zijn lang niet allemaal goed geslaagd, maar ze geven wel een voortreffelijk idee van de diverse opvoeringen waaraan meer dan 800 acteurs en figuranten deelnamen. De klank van de cd-rom is uitstekend. Een ‘collector's item’ zegt de perstekst. Wie belangstelling heeft, kan de cd-rom bestellen door 790 BEF (of 19,6 euro) over te maken op rekeningnummer 000-0000620-38 met vermelding ‘cd-rom Karel op vrije(rs)voeten’. Voor alle informatie: telefoon (015) 21 85 96. De uitgave kwam tot stand door samenwerking tussen het Mechelse Cultureel Centrum A. Spinoy, de vzw Karel V Mechelen en Radio Reflex Mechelen. (GL)
Begin november opende koningin Fabiola in de gerestaureerde Sint-Pietersabdij in Gent (Sint-Pietersplein 9) de grote tentoonstelling ‘Carolus’. Deze expositie poogt een beeld te geven van Keizer Karel in zijn tijd. Ze toont ook wat door internationale samenwerking mogelijk wordt: unieke kunstwerken zijn hier te zien, zoals het beroemde portret van Karel V door Titiaan uit het Prado. ‘Carolus’ trekt in 2000 nog naar Wenen, Bonn en Toledo.
Nog tot 30 januari, iedere dag van 10 tot 18 uur, en op dinsdag tot 22 uur. Gesloten op feestdagen. Voor alle verdere informatie: de Keizer Karel-lijn (070) 23 38 88. (GL)