Jaarboek De Nederlanden ‘Extra Muros’
Onlangs verscheen het 21e Zannekin Jaarboek (1999) onder zijn nieuwe benaming ‘De Nederlanden Extra Muros’, uitgegeven door de Vereniging/Stichting ‘Zannekin’. De Nederlanden Extra Muros telt 176 pagina's en is geïllustreerd.
In de loop van de geschiedenis is een groot aantal gebieden van de culturele en historische eenheid, die de Nederlanden wordt genoemd, afgescheurd en binnen de politieke invloedssfeer van Duitsland en Frankrijk gekomen.
Over de banden, die nu nog bestaan, tussen Oost-Friesland, de landen van Bentheim, Kleef en Gelre, de Limburgse gebieden in Duitsland en de Vlaamse in Frankrijk en het oorspronkelijke centrum van de Nederlanden (Nederland en België) handelen de artikelen in de jaarboeken van de Vereniging/Stichting ‘Zannekin’. In de 21e editie van het jaarboek staan bijdragen van auteurs uit (vooral het huidige) Vlaanderen, Nederland en elders ter wereld.
Een eerste artikel handelt over de Boerenkrijg. Tijdens het voorbije jaar werden heel wat activiteiten ter herinnering daaraan op touw gezet. Te vaak evenwel werd daarbij benadrukt dat het verzet tegen het Franse imperialisme van die dagen in de Zuidelijke Nederlanden uitsluitend door de Nederlandstalige gewesten werd gedragen. Tegen die historisch onnauwkeurige geschiedschrijving in, toont Erik Martens aan hoezeer ook sprake was van Het gewapend verzet tegen de Franse Republiek in het Walenland.
Antoon Lowyck kwam al vaker aan het woord in deze jaarboekenreeks. Zijn overzicht inzake Nederlandstalige schrijvers en rederijkers in Wormhout vormt het afsluitend vervolg wat Wormhout betreft. Zoals men dat van de auteur gewend is, blijkt ook deze bijdrage andermaal grondig getoetst aan talrijke bronnen.
In het Zannekin jaarboek 12 (1990) besteedde Cyriel Moeyaert al uitgebreid aandacht aan Het Nederlands in Sint-Omaars door de eeuwen heen. Samen met Jan van Ormelingen ontdekte hij sindsdien tal van aanvullende gegevens die in deze nieuwe aanvullende studie hun neerslag kregen. Als bijlage wordt ook een nieuwe lijst van Nederlandse toponiemen in en rond St.-Omaars toegevoegd.
Expansie van Kunst en Cultuur der Nederlanden, van de hand van prof. dr. A.A.F. Teurlinckx, is een overzicht van de uitstralingskracht van onze cultuur door de eeuwen heen. In deze uitgave is de auteur aan aflevering IX toe. De alfabetische zoektocht begint in het Italiaanse Modena en eindigt in Parma.
In 1998 vond de jaarlijkse Ontmoetingsdag van de Vereniging/Stichting ‘Zannekin’ plaats in Kempen. Reden te over, vond Maarten Heida, om een duik te nemen in de geschiedenis van dit oord. In Kempen, een Nederrijns stadje onder de Keulse kromstaf en de Pruisische scepter neemt hij de lezer mee door de geschiedenis van de geboorteplaats van Thomas a Kempis. Pieter Jan Verstraete is een vertrouwde auteursnaam in de jaarboekenreeks. In deze aflevering bouwt hij verder aan zijn compendium over de Friese Beweging, waarbij dit keer Waling Dijkstra, Frieslands volksschrijver, aan de beurt is. Dijkstra's levensloop wordt beknopt weergegeven. Het stuke bevat bovendien een overzicht van zijn literaire verdiensten.
De afsluitende bijdrage is van de hand van André Belmans, die aandacht besteedt aan de oorsprong van Het taalgebonden nationalisme. De wortels ervan liggen in het eeuwenoude Franse imperialisme dat met en door de Franse revolutie nieuwe armslag kreeg. De denktrant die het vertegenwoordigt, is volslagen in tegenstelling met de historische ontwikkelingen binnen de Nederlanden en vormt een niet te miskennen gevaar voor de eenheid.
Ten slotte bevat het boek de jaarlijkse rubrieken Kroniek en Boekbesprekingen, waarin eens te meer een omvangrijke oogst binnengehaald werd.
De Nederlanden Extra Muros kan worden besteld bij Vereniging/Stichting ‘Zannekin’, p/a M. Cailliau, Paddevijverstraat, 2, B, 8900 leper (België), Tel. 00-32-(0)57-204194. (RN)