Robert Heppener ontvangt prijs voor gehele oeuvre
Muziek: niet alleen voor straten en pleinen
● Gerhard te Winkel
Componist Robert Heppener heeft dit jaar de Visser-Neerlandiaprijs voor zijn gehele oeuvre gekregen. Heppener is een uitermate veelzijdig componist die veel prijzen gewonnen en al veel muziek gecomponeerd heeft.
Robert Heppener is misschien wel het bekendst van de muziek die hij schreef voor de film Pastorale 1943. Hij zette gedichten van Ezra Pound op muziek en componeerde symfonieën. Verder schreef hij muziek voor het jubileum van het Amsterdams Concertgebouw. Bovendien heeft hij een werk met de intrigerende titel Muziek voor straten en pleinen op zijn naam staan.
Robert Heppener werd in 1925 in Amsterdam geboren. Hij kreeg zijn opleiding aan het Amsterdams Conservatorium en studeerde piano bij Jan Odé en Johan van den Boogert. Daarna volgde Heppener compositielessn bij Bertus van Lier. Hij was docent theoretische vakken aan het Muzieklyceum in Amsterdam doceerde compositie en theorie aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam en aan het conservatorium in Maastricht. Hij woont in Zuid-Limburg en wijdt zich volledig aan componeren.
In 1969 ontving Heppener de Fontein-Tuynhoutprijs voor Canti carnascialeschi en in 1974 de Willem Pijperprijs voor Four songs on poems by Ezra Pound'. Deze compositie schreef hij in 1970. Ook heeft hij een gedicht van Shakespeare op muziek gezet. Voor Im Gestein ontving hij de Matthijs Vermeulen Prijs en in 1995 werd hem de Johan Wagenaarprijs voor zijn gehele oeuvre uitgereikt.
Zijn eerste compositie stamt uit 1947 en heet Passacaglia en rondo; een compositie voor piano en orkest. Hij heeft een kleine honderd composities van verschillende aard op zijn naam staan.
Zoals gezegd heeft Heppener ook composities voor film geschreven, onder andere voor films van Wim Verstappen en Frans Weisz. Hij componeerde tv-muziek, balletmuziek, strijkkwartetten, toneelmuziek en orkestwerken en opera's. Kortom: Heppener heeft zich in de loop van de jaren een veelzijdig en succesvol componist betoond.
Voor dit artikel werd gebruikgemaakt van een uitgave van Donemus.