Voor Lucien Goethals betekent dat muziek maken, componeren en zijn geliefde muziek promoten. De kwaliteit van zijn werk en de inzet voor de hedendaagse muziek hebben het ANV-bestuur overigens aangezet hem dit jaar de muziekprijs toe te kennen. Daarbij komt overigens de vaststelling dat Lucien Goethals in zijn muziek steeds een eigen lijn heeft gevolgd, zonder uit te zijn op eigen succes.
De laureaat was overigens aangenaam verrast toen hij van de prijs hoorde. Temeer omdat het hier gaat over muziek, die niet bepaald op massale belangstelling moet rekenen en waar dus geenszins ‘commerciële bijbedoelingen’ achter gezocht kunnen worden.
Van waar komt eigenlijk uw belangstelling voor hedendaagse, experimented muziek?
Lucien Goethals: ‘Ik ben altijd een mens van mijn tijd geweest. Van kindsbeen af was ik uitgesproken nieuwsgierig. Die ondeugd heb ik mijn heel leven gekoesterd.’
Componist Goethals verklaart deze mentaliteit in belangrijke mate door Argentinië, waar hij een groot deel van zijn jeugd doorbracht.
‘Ik was drie jaar toen mijn vader, die in de textielsector zat, voor een project naar Argentinië werd geroepen. Oorspronkelijk zouden we er enkele jaren blijven. Maar die periode werd verlengd door het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Uiteindelijk zou ik er tot mijn vijftiende blijven. Ik ging er naar school en kreeg er mijn eerste muziekonderricht, uiteraard in het Spaans. Ik maakte er mijn eerste composities en was toen al bijzonder geboeid door de Argentijnse muziek. Ik ben er vast van overtuigd dat die confrontatie van mijn eigen Vlaamse cultuur met die Romaanse invloeden mijn artistieke ontwikkeling in hoge mate bepaald heeft.
Eigenlijk heb ik hetzelfde gedaan als
Voorzitter van de ANV-afdeling Oost-Vlaanderen, An Van Eetvelde-Demoor, reikte de Visser-Neerlandiaprijs uit aan componist Lucien Goethals.
de Renaissance-Vlamingen, die hun artistieke horizon in Italië gingen verruimen.’
Toen Lucien Goethals als vijftienjarige naar Vlaanderen terugkwam, ging hij verder studeren aan het Gentse conservatorium. Werd daar de hedendaagse muziek gepromoot?
‘Integendeel. Het conservatorium was, zijn naam indachtig, oerconservatief. Daar was geen sprake van hedendaagse muziek.’
Hoe verklaart u dan het fenomeen dat Gent het centrum is geworden van hedendaagse en experimentele muziek?
Lucien Goethals aarzelt geen moment met zijn antwoord, maar relativeert zijn uitspraak met een geamuseerd monkellachje: ‘Omdat Gent een vooruitstrevende stad is.’