Tijdbom
Democratie impliceert in Zuid-Afrika vooralsnog de totstandkoming van een quasi éénpartijstaat met een zeer sterke ANC-stam. Zolang het ANC het aureool kan koesteren van nationale bevrijdingsbeweging, zal het door de meerderheid van de bevolking electoraal op handen worden gedragen. Toch staat de toekomst van Zuid-Afrika niet in de sterren geschreven. Met hun boek Comrades in business lichten oud-parlementslid Frederik van Zyl Slabbert en de professoren Heribert Adam en Kogila Moodley alvast een tipje van de sluier. Vooral de kloof tussen arm en rijk, die grotendeels samenvalt met de kleurgrenzen, baart hen veel zorgen. De auteurs beschrijven fundamentele veranderingen in de Zuid-Afrikaanse samenleving. Ze baseren zich op gesprekken met beleidsmakers en invloedrijke personen achter de schermen, informatie verstrekt tijdens conferenties en een nauwgezette observatie van de politieke besluitvorming.
Daarom biedt Comrades in business niet alleen interessant basismateriaal, maar ook degelijk onderbouwde toekomstverwachtingen.
In hun inleiding leggen de auteurs meteen de vinger op de wonde. ‘Zuid-Afrika heeft één van de hoogste gini-coëfficiënten (0,62) in de wereld. De gini-coëfficiënt is de meest gebruikte maatstaf voor de kloof tussen rijk en arm in een samenleving. Hoeveel inspanningen geleverd moeten worden om deze kloof, die nog grotendeels samenvalt met kleurgrenzen, te overbruggen is uiteindelijk een morele en politieke kwestie,’ aldus het schrijverstrio. De extreme ongelijkheid vormt zonder meer Zuid-Afrika's tikkende tijdbom. Volgens een rapport van de Arbeidscommissie ontvangen de rijkste 10 procent van de gezinnen de helft van het nationaal inkomen, terwijl de onderste 20 procent slechts 1,5 procent krijgt. Bovendien volgt deze verhouding een uitgesproken zwart-witverdeling: 85 procent van de armen behoort tot de zwarte bevolkingsgroep, 65 procent van de zwarten is arm. Minder dan 1 procent van de blanken is arm.