vormde een zogenoemde stadslijst met de Groenen, maar ook hier voert minister Rufin Grijp de lijst aan, gevolgd door de groene Adelheid Byttebier en gewezen minister Anne Van Asbroeck. Op deze lijst staan verder figuren als Geert Vanistendael en sociaal geograaf Chris Kesteloot, die zeker zullen scoren in de ‘Vlaamse’ Dansaertbeurt bij de Beurs. Maar de socialistische partij loopt van alle Vlaamse partijen het meest gevaar om toch nog stemmen te verliezen aan het Vlaams Blok: in Antwerpen en Marseille werd eerder bewezen dat de afstand tussen links en uiterst rechts niet onoverkomelijk is, en arbeiders wonen nu eenmaal in minder
Logo Brussels Hoofd Stedelijk Gewest
dure buurten. De SP is met zijn stadslijst misschien een verkiezing te vroeg en kan bij zijn traditionele kiezers in Anderlecht en Molenbeek verliezen wat het bij de aanhangers van Vanistendael en co gaat winnen.
VLD en VU staan samen op een lijst, met Annemie Neyts als lijsttrekster, gevolgd door Sven Gatz (VU) en Guy Vanhengel. Ook hier is de zekerheid groot dat de drie zetels behouden blijven. Op de vierde plaats staat Fouad Ahidar, een in België geboren allochtoon van Marokkaans-Arabische afkomst.
Aan Franstalige zijde geldt als voornaamste nieuws dat minister-president Charles Picqué (PS) het na twee legislaturen voor bekeken houdt. Picqué zorgde voor een relatieve communautaire vrede en voor een begin van herstel van het zwaar geteisterde stadsweefsel. Zijn plaats aan de kop van de PS wordt ingenomen door federaal minister Magada De Galan. Deze is vlot tweetalig, want ooit afkomstig uit het Oudenaardse, net als bijvoorbeeld Rufin Grijp. De liberale lijst wordt getrokken door Armand De Decker, eveneens perfect tweetalig en zeer burgerlijk.
Peilingen naar kiesintenties, waar Le Soir en La Libre nog altijd verzot op zijn, geven een lichte winst voor het Vlaams Blok en een status quo voor de andere Vlaamse partijen. Peilingen zijn waard wat ze waard zijn (en dat is niet veel), maar peilingen die op dezelfde wijze worden herhaald, zoals deze van Le Soir en La Libre, kunnen wel met elkaar worden vergeleken.
Tot nu toe werd geen enkele massale verschuiving van stemmen van Franstaligen naar de lijst van het Vlaams Blok aangetoond.