Kunst en cultuur
Een belangrijk gevolg van de wetenschappelijke discussies is dat het volkskunstbegrip gedynamiseerd is. Volkskunst wordt niet langer gesitueerd in een tijdloos vroeger, maar in een concrete historische context. Dit betekent dat volkskunst verandert met de tijd.
Binnen de achterban van het Nederlands Centrum voor Volkscultuur zijn er grofweg twee richtingen die bezig zijn met volkskunst: zij die op een zo getrouw mogelijke wijze volkskunst uit het verleden willen opvoeren en zij die, voortbouwend op het verleden, nieuwe volkskunst creëren. Binnen het nieuwe, gedynamiseerde volkskunstbegrip is er ruimte voor beide richtingen.
Bij het opnieuw opvoeren van volkskunst uit het verleden - ‘folklore’ - is het belangrijk dat de cultuuruiting in een duidelijk omschreven historische context wordt gesitueerd. Volkskunst is immers in deze historische context ontstaan.
Maar volkskunst kan ook nieuw en vernieuwend zijn. Het is nog niet zo lang geleden dat volkskunst per definitie gezien werd als iets van vroeger. Deze gedachte is nu definitief achterhaald, wat niet wil zeggen dat iedereen in het veld er al zo over denkt.
Wat ten slotte belangrijk is, is de notie dat volkskunst en folklore een brede waaier aan kunstvormen omvat: niet alleen materieel, maar ook immaterieel. De gemeenschappelijke noemer is de rol die de traditie speelt in de totstandkoming ervan. Hetzij in een meer terugblikkende, museale vorm, hetzij in de vernieuwing die voortbouwt op tradities. Volkskunst is kunst. Kunst die alleen te begrijpen is als ook de brede culturele context wordt meegewogen: dat is namelijk de setting die voor de participanten van betekenis is. Het aspect van de betekenisgeving en de toe-eigening is van essentieel belang als je de beleving en de ervaringswereld van de participanten goed wilt begrijpen. En zonder dat inzicht kun je volkskunst ook niet op haar waarde schatten.
Volkskunst is de kunst waarin kunst en cultuur elkaar ontmoeten. Waar kunst en cultuur niet van elkaar los te koppelen zijn.
Oude volkskunst verenigt vaak nut en sier. (foto: Museum de Waag, Deventer)