burger. Verder dan je eigen streek kwam en dacht je niet. Met de opmars van de natiestaat in de vorige eeuw dreigde de regionale verscheidenheid in de verdrukking te komen.
Plaatselijke dialecten werden vervangen door het ABN - het Algemeen Beschaafd Nederlands -, streekdrachten werden vervangen door modekleding en regionale gewoonten en gebruiken vervlakten.
Regionale cultuur werd Nederlandse cultuur. Dat riep een reactie op. Mensen gingen op zoek naar hun ‘eigen’ streekcultuur. Tegenover de dreigende nationale eenheidsworst werd de authentieke eigen regio geplaatst.
Ook nu weer staat de regio volop in de belangstelling. Door het wegvallen van de Europese grenzen, de komst van de Euro en de vestiging van migranten met een andere culturele achtergrond in Nederland, worden wij langzaam wereldburgers. De Nederlandse cultuur staat op de tocht. Deze toegenomen mondialisering gaat gepaard met processen van homogenisering en schaalvergroting, maar tegelijk ook met processen van pluralisering en schaalverkleining. De wereld wordt groter en de verschillen kleiner, maar tegelijkertijd zijn wij op zoek naar kleinere verbanden en streekgebonden tradities. De regio is weer een markeringspunt geworden. Regio's en provincies profileren zich als plaatsen waar het goed toeven is. Allerlei producten krijgen een lokaal etiket opgeplakt: Zeeuwse babbelaars, Bossche bollen, Utrechtse spritsen. Vanuit een toeristisch perspectief profileren provincies zich als ‘Bourgondisch, waar het leven goed is’ (Noord-Brabant) tot ‘het land van de Hunebedden’ (Drenthe).
De regio's laten hun uniekheid zien en dragen daarmee hun ‘corporate identity’ uit.
In sociaal opzicht is de populariteit van lokale geschiedenis een teken aan de wand. Mensen identificeren zich met de geschiedenis van de eigen leefomgeving. Naast nationale geschiedenis is er op school ook aandacht voor omgevingsgeschiedenis.
De belangstelling voor de eigen woonplek uit zich ook in de toenemende interesse voor dialect. Zingen in het dialect is een trend geworden, die werd ingezet door de muziekband Normaal en later werd nagevolgd door groepen als Rowen Héze. Maar terwijl vroeger elk dorp zijn eigen bijzondere dialect had, zijn deze plaatselijke dialecten langzaam opgegaan in regiolecten. Zoals het Gronings, het Limburgs, het Brabants. Het ontstaan van verschillende regiolecten heeft inmiddels ook een politieke dimensie gekregen: enkele regiolecten zijn onlangs officieel erkend.
Ook in economisch opzicht is de regio belangrijker dan ooit. Politici spreken graag over het Europa van de regio's. Met het grote en abstracte ver van het bed staande Europa kan niemand zich identificeren. Daar zijn kleinere eenheden voor nodig. Vandaar de opmars van de regio.