Verloren droom
Bij een dergelijke herdenking bekruipt ons telkens weer een nostalgisch gevoel, de spijt om zoveel gemiste kansen, om wat het had kunnen zijn: de Zeventien Provinciën, met hun gepriviligieerde geografische ligging, met hun economische troeven, hun ontwikkelingspeil, hun stedelijk netwerk, hun cultureel niveau, hun aanzet tot pluralisme enz.
Maar laten wij die affectief geladen dromen laten voor wat ze zijn. De geschiedenis is het acteren van wat geweest is. Wél moeten wij alleszins de moed opbrengen met een eerlijke, nuchtere analyse de redenen te onderkennen waarom de droom niet is bewaarheid. En dan zien we twee fundamentele oorzaken voor de mislukking, althans voor dat van het algehele concept van het vrije, pluralistische verbond van de Zeventien Provinciën, namelijk particularisme en intolerantie. Alvorens hierop nader in te gaan, zou ik naar aanleiding van deze herdenking echter even gewag willen maken van een toenemende zorg: zorg om de dreigende teloorgang van het collectieve geheugen van onze gemeenschap.
Het geschiedenisonderwijs is bedreigd of wordt teruggebracht tot maatschappij-analyse en -kritiek. Ten onrechte. Het postmodernisme heeft de aanval ingezet op het klassieke mensbeeld - het ‘Zoön Politikon’ van de klassieke Grieken, aangevuld door bij hen aansluitende Westerse filosofen en humanisten. Een mensbeeld dat het individu ziet als gemeenschapswezen, als levende cel en actor in een collectief gebeuren. De mens die is wat hij is, mede door zijn toebehoren aan de groep, de gemeenschap, het volk, dat op zijn beurt bestaat door de inbreng van die individuen.
Die gemeenschappen zijn existentiële gegevens, geen godsgegeven apriori's, geen racistisch gedetermineerde groeperingen, maar door de omstandigheden gecreëerde levensgemeenschappen. Allerlei elementen hebben meegespeeld in hun ontstaan: geografische, etnische, culturele, religieuze, voluntaristische. Maar zij zijn er, onmiskenbaar, ons overgeleverd. Zij vormen de belangrijke menselijke biotopen waarin het individu zich thuis kan voelen.