Mr. Herman Visser werd geboren op 24 april 1872 in Amersfoort. Na de dood van zijn vader hertrouwde zijn moeder met de niet onbemiddelde Dordtse bankier Zadoks. Het gezin kwam niet lang daarna in Amsterdam te wonen, waar Herman rechten ging studeren en promoveerde in 1896 op de uiterst jonge leeftijd van 24 jaar tot doctor in de rechtswetenschappen. Hij vestigde zich in Amsterdam als advocaat, maar trok zich al spoedig terug in Voorst, aan de rand van de Veluwe, om zich daar te concentreren op de wetenschappelijke arbeid die de vraagstukken van zijn tijd als onderwerp hadden. En die tijd - de eerste helft van deze eeuw, getekend door twee wereldoorlogen - gaf meer dan aanleiding om studies over de ontwrichte samenlevingen het licht te doen zien! Visser werd bepaald geobsedeerd door het hoe en waarom van massasuggestie en collectief-psychologische processen, maar ook over allerlei andere juridische, criminologische en filosofische onderwerpen publiceerde hij. Uit zijn werk komt vóór alles naar voren dat hij geloofde in de kracht van het individu voor de opbouw van de gemeenschap, datzelfde individu waar, als dat nodig was, ook het enige weerwerk tegen gemeenschapsontsporingen volgens hem vandaan moest komen.
Een vrijzinnig filosoof, kortom, die vanwege zijn talloze studies die er bepaald niet om logen, en vanwege zijn verdere, joodse, achtergrond wel moeilijkheden móest krijgen met de bezetter in WO II. Toen hij ernstig vreesde door de Nazi's opgepakt te worden, liet hij op 12 juni 1942 een testament opmaken, om daarna in 1943, vóórdat de vijand dat zou doen, zelf een einde aan zijn leven te maken.
In dat testament bestemde hij de helft van zijn vermogen voor het ANV: het ANV zou uit de opbrengst van zijn nalatenschap jaarlijks prijzen moeten toekennen aan personen en instellingen die zich verdienstelijk hebben gemaakt op het gebied van welzijn en cultuur, met de nadruk op een cultuur die gevaarlijke massasuggesties verre van zich houdt, alsmede Nederlands toneel en muziek. In de uitwerking daarvan zijn dat prijzen op de verschillende genoemde gebieden geworden.
Welke prijzen heeft Mr. Herman Visser mogelijk gemaakt?