U-bocht-constructie
In Nederland staat de vaste boekenprijs de laatste jaren onder druk. Free Record Shop en Blokker hebben regelmatig laten weten dat ze bestsellers onder de vastgestelde prijs wilden verkopen. Free Record Shop werd al eens door de rechter teruggefloten. Nederlandse boekhandels dreigden in die tijd als tegenmaatregel cd's onder de vaste prijs te gaan verkopen. In de jaren tachtig stuntte Albert Heijn tijdens de Kinderboekenweek met kinderboeken, die volgens woordvoerders van de supermarkt uit België geïmporteerd werden. De KvB daagde Albert Heijn voor de rechter en won de zaak. ‘Albert Heijn liet gewoon een vrachtauto naar Vlaanderen rijden. Daar draaide de auto om en importeerde zo de boeken. De rechter oordeelde dat dit een Ubocht-constructie was en verbood deze actie’, vertelt Van Vollenhoven. ‘Als je uit België boeken importeert moet je aan kunnen tonen, dat de boeken in het reële handelscircuit gekocht zijn. De boeken moeten echt in Vlaanderen verhandeld zijn.’
Nu de prijs van geïmporteerde boeken sinds 1 mei losgelaten is, krijgen de winkelketens een goede kans. Ze kunnen de nieuwe Grisham, Ratelband of Braakhekke in België uit het reële handelscircuit oppikken en voor een dumpprijs in Nederland verkopen. Dit wordt parallel-import genoemd. In de praktijk blijkt daar juridisch nauwelijks iets tegen te ondernemen.
Enkele Nederlandse zaken importeren uit landen buiten de Europese Unie cd's van populaire bands en artiesten, zoals Michael Jackson, The Rolling Stones, Marco Borsato en Rob de Nijs. Deze schijven worden voor stuntprijzen verkocht. De meeste zaken importeren hun cd's uit de Verenigde Staten en Canada. In het nieuwe continent worden blijkbaar ook veel Nederlandstalige cd's geproduceerd. Over deze cd's worden wel gewoon auteursrechten en belasting betaald. De producten zijn volkomen legaal, alleen de manier waarop de prijs wordt vastgesteld zou illegaal zijn.
De belangenbehartigers van de Nederlandse muziekwereld proberen al enkele jaren cd-zaken die deze methode gebruiken, door de rechter te laten veroordelen. Tot nu toe zijn deze pogingen op niets uitgelopen. Ook met bijvoorbeeld fotocamera's en spijkerbroeken worden op deze manier de vaste prijzen ontdoken. Bij boeken ligt de zaak heel duidelijk. Nederlandse ketens kunnen volkomen legaal boeken uit Vlaanderen importeren en in Nederland onder de vastgestelde prijs verkopen. Als deze route door Nederlandse bedrijven gevolgd wordt, heeft Van Miert alsnog zijn zin gekregen. Tenzij in Vlaanderen de vaste boekenprijs weer ingevoerd wordt.
Gerhard te Winkel is journalist en publicist