De IJzeren Rijn: Havenconcurrentie op sporen?
● Frank Witlox
‘Art. 12. By aldien in Belgiën eene nieuwe baen aengelegd of eene nieuwe vaert gegraeven zou zyn geworden welke tot aen de Maes mogt toeloopen, tegen over het hollandsch kanton Sittard, dan zou het Belgiën vrystaen om aen Holland te vraegen hetwelk zulks in deze veronderstelling niet weygeren zoude, dat de gezeyde baen of de gezeyde vaert verlengd wierden, overeenkomstig dezelfde schets, geheel op kosten en voor rekening van Belgiën, over het kanton Sittard, tot aen de grenzen van Duytschland’. (citaat uit: Eyndelyke Vredetraktaeten tusschen Belgiën en Holland, 19 april 1839, Bulletin Officiel des Lois et Arrêtés Royaux de la Belgique, No XXVII, 255, p.459).
De IJzeren Rijn is de benaming voor de historische spoorroute die Antwerpen verbindt met het Duitse Ruhrgebied. De verbinding, die sinds 1869 bestaat, loopt vanuit Antwerpen over Lier, Herentals, Mol naar Neerpelt. Vervolgens gaat ze door Nederlands-Limburg (Weert en Roermond) over de Duitse grens naar Mönchen-Gladbach waar ze aansluiting geeft op het Duitse spoorwegnet. De spoorlijn is met haar 174 km lengte de kortste en meest directe verbinding tussen de Antwerpse haven en het Duitse Ruhrgebied. Ze werd officieel geopend in 1875, waardoor ze tevens beschouwd mag worden als de oudste grensoverschrijdende spoorverbinding in Europa.
Het was dank zij de IJzeren Rijn dat Antwerpen in de negentiende eeuw haar sterke positie als belangrijkste uitvoerhaven van Duitse exportproducten heeft kunnen realiseren. In de Eerste Wereldoorlog raakte de lijn buiten gebruik, en verouderde.
Immers, de Duitse bezetter in België wilde het neutrale Nederland omzeilen en verkoos een nieuwe, alternatieve spoorverbinding tussen Antwerpen en Duitsland via Montzen. Deze zogenaamde Montzen-route loopt over Aarschot, Hasselt, Tongeren en Luik (Montzen) naar Aken. De omweg van 51 km, om niet over Nederland te gaan, werd er noodgedwongen bijgenomen.
Sindsdien ligt de IJzeren Rijn er verlaten bij. Op bepaalde baanvakken omvat ze nog slechts één spoor, wat onder meer betekent dat de maximale snelheid slechts 40 km/u kan zijn. Bovendien zijn grote stukken van het traject nog niet geëlektrificeerd waardoor enkel met diesellocomotieven kan worden gereden. Om die redenen wordt het tracé van de IJzeren Rijn vandaag de dag vrijwel alleen nog maar voor het beperkte goederenvervoer naar Brudel (d.i. de grensovergang tussen België en Nederland) gebruikt; dit uiteraard tot grote onvrede van de Antwerpse havengemeenschap. Decennia lang is vanuit het Antwerpse havenpatronaat - verenigd in de Antwerpse Gemeenschap voor de Haven (AGHA) - vergeefs gepoogd om de oude spoorlijn weer nieuw leven in te blazen. Maar voor de federale regering en de Belgische spoorwegen (NMBS) was de IJzeren Rijn geen prioriteit. De NMBS was namelijk de mening toegedaan dat het spoorvervoer beter op een beperkt aantal verkeersassen kan worden geconcentreerd. Verder bood de verbinding met Duitsland via Montzen nog voldoende reservecapaciteit, en ook tariefmatig was die lijn interessanter omdat er slechts twee nationale spoorwegen bij betrokken zijn (NMBS en Deutsche Bahn), in plaats van drie (NMBS, Deutsche Bahn en NS). Ook buiten de havenkring hadden maar weinig partijen