Stand van zaken
Hoe is het dossier nu verder geëvolueerd? Het afgelopen jaar is zowel in Vlaanderen, België, Noordrijn-Westfalen en Duitsland op alle niveaus overeenstemming bereikt over een snelle reactivering van de IJzeren Rijn. Hoewel het project ook in Nederland een principiële goedkeuring geniet, vreest men dat het project in zijn huidige vorm, naast een zekere overlast, slechts een geringe meerwaarde voor de regio zou brengen. Die vrees lijkt ongegrond.
De IJzeren Rijn kan een belangrijke positieve impact hebben op de regio's waar het traject door loopt. Zo wordt steeds meer duidelijk dat ook op relatief korte afstand het spoorvervoer een alternatief kan zijn voor het wegvervoer. Voor zowel de Antwerpse Kempen, Noord-Brabant als Belgischen Nederlands-Limburg geeft de IJzeren Rijn direct aansluiting op de belangrijkste spoorknooppunten in Europa. In Nederlands-Limburg biedt een aansluiting op de IJzeren Rijn voor de regio Venlo en voor de multimodale terminal Born bovendien een belangrijk alternatief voor de huidige spoorverbindingen die uitsluitend Noord-Zuid zijn gericht. Inderdaad, de IJzeren Rijn is meer dan louter een verbinding tussen Antwerpen en het Rijn-Ruhrgebied. Op langere termijn kan deze spoorlijn immers als een deel worden beschouwd van een transeuropese goederenas, vertrekkend van de Kanaaltunnel (en dus het Verenigd Koninkrijk) over Gent, Antwerpen en de Ruhr naar het voormalige Oostblok (vooral Oost-Duitsland en Polen).
In dit verband kan er trouwens op worden gewezen dat de IJzeren Rijn voor de regio's tussen Antwerpen en Duitsland op korte termijn perspectief biedt voor (grensoverschrijdend) passagiersvervoer, waaronder een aansluiting op het HST-station in Antwerpen.
Maar de IJzeren Rijn is vanzelfsprekend ook van groot strategisch belang voor de Vlaamse havens en