Visser-Neerlandiaprijs voor VBB
De Vlaamse Blindenbibliotheek (VBB) ontving tijdens haar nieuwjaarsreceptie op 18 februari 1998 uit handen van gewezen staatssecretaris voor Brusselse aangelegenheden Vic Anciaux een Visser-Neerlandiaprijs.
Hiermee werd op een gezaghebbende manier de culturele en maatschappelijke waarde van deze instelling, die in 1997 twintig jaar bestond, beklemtoond, aldus Jan Boulogne, kabinetsadviseur van Luc Martens, Vlaams Minister van Welzijn en Cultuur. Men kan de prijs ook als een cresaluut beschouwen aan het werk van de drie blinden van het eerste uur: voorzitter Jan Vanbegin, bibliotecaris Jan Cnops en studiomeester Frans Dewinné.
De Nederlandse blindenbibliotheek Lesage Ten Broek in Nijmegen
In het midden op de eerste rij: ‘éminence grise’ Vic Anciaux, gewezen staatssecretaris.
bedient zo'n 12.000 lezers. Ze beschikt daarvoor over 60 medewerkers en een jaarbudget van zo'n 180 miljoen BF/fl. 10 miljoen. De VBB heeft 2000 lezers, zeven personeelsleden en een jaarbegroting van nog geen 15 miljoen BF/fl. 833.000. Het zijn cijfers die bewijzen dat de VBB een extra financieel ruggensteuntje wel kunnen gebruiken.
‘De rechten van de zwakkere medeburger moeten de maat van ons handelen
Voor de derde keer in minder dan een jaar overhandigt V. Anciaux een Visser-Neerlandiaprijs, hier aan Theo van Esbroeck, voorzitter Raad van Bestuur Vlaamse Blinden Bibliotheek.
zijn, niet het ritme van de denkbeeldige mens,’ zei Jan Boulogne in zijn laudatio. Hij schetste de evolutie van het gehandicaptenbeleid, van zorg voor een afzonderlijke groep naar aanpassing van de reguliere voorzieningen, zodat ook gehandicapten zo veel mogelijk aan het normale dagelijkse leven kunnen deelnemen. Ook een gehandicapte heeft het recht om zijn leven uit te bouwen zoals hij dat wenst.