Verdrag van Maastricht.
U, als econoom, bent u gelukkig met de politiek van deze regering?
Nou ja, als econoom zegt u? Ja, jawel. Laten we wel zijn. Er is vanuit economisch oogpunt, en zeker wanneer men het Verdrag van Maastricht ondertekend heeft, maar ruimte voor betrekkelijk smalle marges, die misschien 4 à 5% zijn. Het verschil van mening ligt nooit over die eerste 95%, maar over die laatste 4 à 5%. Als u mij vraagt, bent u het eens met die 95%? Ja. Met die laatste 4 à 5%? Nee. Er zitten zekere eenzijdigheden in. Daar hebben we het net over gehad.
De Gemengde Commissie bij het Cultureel Akkoord gaat begin april van start. Heeft u daar verwachtingen van?
Ja, dat is natuurlijk een nieuwe start met twee voorzitters die op het gebied van de cultuurpolitiek hun sporen verdiend hebben. Eén die het zelfs tot minister gebracht heeft. Het zijn toch betrekkelijke zwaargewichten die men aan het hoofd van die commissie heeft gesteld. Het aardige is dat het geen ambtenaren zijn maar echte politici. Dat wijst natuurlijk in een bepaalde richting. Over het algemeen zijn die wat minder voorzichtig dan ambtenaren. Ik denk dat ze meer gaan drukken om er ook iets van te maken. Vanuit dat oogpunt denk ik wel dat het iets zou kunnen worden, ja.
Een project als Het Beste van (Vlaanderen en) Nederland. De Vlaamse regering moet nu natuurlijk wel wat doen, na de toezegging van ministerpresident Van den Brande.
Ja, ik denk dat daar een nieuwe kans ligt. Wanneer je inderdaad jarenlang roept dat we iets gemeenschappelijks moeten doen, omdat we een gemeenschappelijke cultuur hebben, of toch
Frits Bolkestein
één taal en twee subculturen, maar toch iets gemeenschappelijks. Dan is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om dit voor betrekkelijk weinig geld aan de wereld kenbaar te maken. Ik heb begrepen dat het in totaal om 15 miljoen gulden per jaar gaat. Die programma's worden allemaal gemaakt, die zijn beschikbaar. Het enige waar het over gaat zijn transmissiekosten. Ja, waar praat je dan over? 50 miljoen gulden? Twee van zulke rijke landen? Tezamen een bruto product van 900 miljard gulden, 1000 miljard gulden. Die zouden geen 50 miljoen kunnen vinden? Dat kan natuurlijk niet. Als je dat niet kunt vinden, dan kun je wel ophouden, dan is het nooit serieus bedoeld geweest.
De daad bij het woord, of het geld bij het woord.
Dat zal het natuurlijk wel moeten zijn. Dat vind je toch op een achternamiddag, die paar miljoen gulden? Als je een paar begrotingen uitvlooit, dan ontdek je vanzelf wel wat en heb je het geld.
De relatie Vlaanderen-Nederland komt helemaal niet aan bod in de Nederlandse verkiezingsstrijd, of wel?
Nee, nee, het is geen thema, net zomin als in de Vlaamse verkiezingscampagnes. Daar komt het ook niet aan bod, bij geen enkele partij. Je kunt twee dingen opmerken.
a) Men vindt het niet belangrijk, of men is er zelfs tegen. Dat is niet het geval, men is er niet tegen in Nederland, nee. b) Het is geen hot item, waarvoor men zich warm wil maken in die zin dat men er vanzelf op speelt. Maar wanneer de samenwerking plaatsvindt, zal geen enkele politicus in Nederland zich er tegen verzetten.
Wat verwacht u van de komende verkiezingen?
Ik denk dat de PvdA wat gaat winnen. De VVD zal flink winnen, en het CDA zal zich een beetje stabiliseren, D66 zal verliezen, ik verwacht ongeveer één derde van de zetels. Ook de SP en Groen Links zullen winnen.
En Bolkesteijn?
Die zal ook gaan winnen, en flink ook. En dan hangt het van de drie paarse partijen af of ze met elkaar willen doorgaan of niet.
En wat is uw verwachting daaromtrent?
Ze geven signalen dat ze dat willen. Dus ik denk dat, wat hen betreft, er een calamiteit zou moeten gebeuren bij de verkiezingen om niet door te gaan, en die calamiteit is wanneer D66 gigantisch zou gaan verliezen en dan zou zeggen: we doen niet meer mee.