Verwarring en verbazing
Rond 1925 keert René Magritte, na zijn ontdekking van het raadselachtige werk van de Italiaan de Chirico, de geometrische abstractie de rug toe. Hij zal vanaf nu mensen en dingen realistisch voorstellen ‘in al hun zichtbare bijzonderheden’. Hij geeft ze weer in ongewone, bevreemdende situaties die bij de toeschouwer verbazing en verwarring opwekken. Vanaf dat ogenblik zal hij de relatie tussen de zichtbare wereld en de (bedrieglijke) afbeelding ervan in de schilderkunst blijven onderzoeken. Een aantal - intussen overbekende - motieven zullen tijdens deze zoektocht steeds weer opduiken in zijn werk (appel, pijp, bolhoed, hemel met wolkjes...). Later combineert Magritte in zijn schilderijen woorden en beelden. Hij doet dat o.a. in Het verraad van de beelden (1929) waarin hij de voorstelling van een pijp confronteert met de uitspraak dat het helemaal geen pijp is (maar slechts de afbeelding van een echte pijp). In werk zoals Het woordgebruik brengt hij de vertrouwde vormen in onmiddellijk verband met vaak willekeurig gekozen woorden. Ook hier brengt Magritte onze zekerheden aan het wankelen.
Magritte onderhield jarenlang contacten met de groep surrealistische kunstenaars rond André Breton. Hij vestigde zich gedurende enkele jaren in Parijs en publiceerde in La Révolution surréaliste een artikel over de relatie tussen woord en beeld. In 1948, op een moment dat het contact tussen Magritte en Breton bijzonder moeizaam verloopt, krijgt Magritte - eindelijk - een uitnodiging voor een solotentoonstelling in Parijs.
Hij ziet dat als een uitgelezen kans om Breton en zijn andere surrealistische ‘vrienden’ uit te dagen. In enkele weken tijd gooit hij het roer volledig om en maakt een veertigtal totaal a-typische werken. Een deel hiervan doet haast expressionistisch en ook agressief aan, andere schilderijen en gouaches verwijzen duidelijk naar het werk van Matisse
alle afbeeldingen:
The Israel Museum, Jerusalem, gift of Harry Torczyner
© Charly Herscovici c/o Sabam Belgium 1997
De Kei, 1948
Het wondgebruik, 1929