Structuur
De adviescolleges (wetenschappelijke raad, raad van advies en comité van aanbeveling), bestaande uit bedrijven, overheden, universiteiten, hogescholen en de politiek, en het bestuur, met daarin regionale overheden, onderwijsinstanties en koepelorganisaties, van de Internationale Schelde Faculteit werken voorwaardenscheppend en ondersteunend. De verschillende vakgroepen gaan meer in op de inhoudelijke aspecten van de organisatie. Ze ontwikkelen, soms vakgroepoverstijgend, projecten die vervolgens bij nationale en internationale instanties worden ingediend voor aanvullende financiering.
De vakgroep Haventechnologie houdt zich bezig met de strategische en operationele planning van havenontwikkeling en havenactiviteiten, van de logistiek en de daarbij
behorende transporttechnologie. Enkele leden van deze vakgroep vormen samen met mensen van enkele havenbedrijven de werkgroep Maritiem Symposium. Deze organiseert ieder voorjaar een symposium rond een thema dat betrekking heeft op de Schelde. Dit jaar, op 28 mei 1998, heeft het symposium
Scheepvaart: veilig en vlot, met als ondertitel
Scheepvaartbegeleiding en loodswezen plaats.
In het Schelde-estuarium herbergt de Oosterschelde een uniek ecosysteem terwijl het overige deel van het estuarium met een ernstige vervuiling kampt. Kennis van watersystemen en hun specifieke problematiek is zowel in Vlaanderen als in Zeeland gelokaliseerd. Met name in de sector van de milieu-technologie heeft de regio een voorname positie verworven. De vakgroep Milieubeheer houdt zich hier mee bezig en richt zich ook op bedrijfsinterne milieuzorg en het omgaan met concepten van afvalemissie. De vakgroep Industrieel Beheer speelt in op de behoefte om opleidingen te verzorgen in het industrieel beheer en in de onderhoudstechnologie.
De kwaliteit van het leven in de Scheldemond hangt sterk samen met de kwaliteit van het niveau van de voorzieningen. Gezondheidszorg is daar een belangrijk aspect van. In de vakgroep Gezondheidszorg wordt de grensoverschrijdende samenwerking tussen ziekenhuizen en verpleegopleidingen gerealiseerd. Het is de bedoeling een doeltreffend dienstenpakket te kunnen leveren door de sterke kanten van de gezondheidszorg aan weerzijden van de grens te benutten.
De Pedagogische Faculteit Scheldemond houdt zich bezig met de onderwijskundige samenwerking ten behoeve van docenten basisonderwijs en voortgezet onderwijs. Bij deze vorm van samenwerking zijn de Normaalschool, Pedagogische academies, het departement Lerarenopleiding en verschillende pedagogische centra betrokken. Ten slotte is er nog de vakgroep Cultuur. Deze streeft ernaar activiteiten te ontplooien die de kennis omtrent de verschillende culturen aan weerszijden van de grens moet vergroten.
De ISF heeft verschillende projecten lopen die van belang zijn voor een optimaal begrip en een goede samenwerking in de Euregio Scheldemond. Enkele worden hierna verder besproken.