Glimlach der zelfvoldaanheid
In de Utrechtse feestrede kwam het voor, dat al deze factoren tijdgebonden aspecten zijn van o.a. ‘de voorman Alberdingk Thijm’ in de jaren zestig van de vorige eeuw, resp. dat Rogier in 1948 moeite had met ‘de glimlach van zelfvoldaanheid en holle retoriek’ rond wat Huizinga typeerde als ‘de conservatieve revolutie’ die de opstand tegen Spanje voor hem was (De Gids 1948).
Precies vijftig jaar geleden liet het Algemeen-Nederlands Verbond een boekwerk verschijnen ter herdenking van de Vrede van Münster. Het boek heeft eerder de 80-jarige bevrijdingsstrijd geëvoceerd dan de Vrede. Terecht merkte Rogier toen op: ‘Vrede schijnt mensen altijd minder te boeien dan oorlog’. De opmerking kan zeer actueel zijn, ook bij deze herdenking: we behoeven maar te zien naar de vele verzetsmusea die er zijn na de ‘vrede’ met Nazi-Duitsland; zoveel accent op de oorlogssituatie, dat de in vredestijd op te bouwen relatie met het nieuwe Duitsland er onder te lijden heeft.
In dit verband bewonder ik nog steeds de emotioneel geladen spontane toespraak die De Rotterdammer (H.J. van den Broek) van Radio Oranje hield voor de microfoon van Herrijzend Nederland in Eindhoven op de avond van de vierde mei 1945: ‘Wij hebben de oorlog gewonnen, nu zullen we de vrede moeten winnen’. De vraag - in dit kader - is: wat deed de Republiek in 1648 om de kostbare vrede te winnen? Zocht het naar een nieuwe verhouding met het Zuiden?
Uit het voorafgaande zou kunnen blijken dat, in dit blad van het ANV, aandacht wordt gevraagd voor deze aspecten van de Vrede van Münster, nu terecht besloten is deze te herdenken. Immers, het ANV is er ‘ter bevordering (...) van alle vormen van samenwerking tussen Nederland en Vlaanderen’. Toch niet. Zeer juist onderstreept het organisatie-comité dat de herdenking in het teken moet komen te staan van ‘1648-1998 Nederland in Europa’, ‘Nederland als participant van het nieuwe Europa’. Juist in dit perspectief is het volgens het ANV van belang aandacht te vragen voor ook het feit, dat de Vrede van Münster in elk geval de politieke scheuring binnen de Lage Landen tot gevolg heeft gehad.
Het is juist dit aspect dat uitermate actueel is, nl. een gecoördineerd optreden van Noord en Zuid binnen het naar eenheid groeiende Europa.