Komitee voor Zuidelijk Afrika
In een grachtenpand aan de Amsterdamse Oudezijds Achterburgwal huist het Komitee voor Zuidelijk Afrika (KZA). Het bestrijkt met zijn activiteiten de Sadec-regio, de twaalf landen van de South Africa Development Community: Angola, Namibië, Rhodesië, Mozambique, enzovoort. Het meest dominante land binnen de groep is uiteraard Zuid-Afrika. Het KZA ontstond in 1976 uit het Angola-Komitee. Tot 1994 ageerde het vooral tegen de koloniale regimes en voor wat Zuid-Afrika betreft tegen de apartheid. In 1994 volgde een heroriëntatie. ‘De doelstelling van het KZA is drieledig,’ zegt stafmedewerker Ruud Bosgraaf. ‘Steun verlenen aan de democratisering en de bevordering van de mensenrechten, het wegwerken van de achterstand die bepaalde bevolkingsgroepen opgelopen hebben, en in Nederland voorlichting geven over de betrokken landen en er de belangstelling voor op peil houden.’ Het KZA bestaat uit vijftien betaalde mensen en een aantal vrijwilligers. De 45.000 donateurs zijn de kurk waar het op drijft. Het KZA ontvangt ook subsidie van de Nederlandse overheid (ontwikkelingssamenwerking) en van de Europese Unie (public education). Met Kaïros, het religieuze zusje, wordt intens samengewerkt. KZA geeft het tijdschrift Amandla uit.
Tot aan de verkiezingen van 1994 steunde het KZA openlijk het ANC in zijn strijd tegen de apartheid. Nu het ANC een politieke partij is die in Zuid-Afrika de macht heeft, stelt men zich afstandelijker op. Men verleent in principe geen steun aan politieke partijen, maar verkiest samenwerking met ngo's. (niet gouvernementele organisaties)
Bosgraaf: ‘Het ANC moet zichzelf bewijzen. Er is een plan om het land uit het moeras te halen: het
reconstruction and development plan. Maar plannen zijn papier. We moeten afwachten wat ervan terecht komt in de werkelijkheid. Het plan is op een aantal punten goed, op andere minder.
Voorbeeld actie in Zuid-Afrika
Het bouwen van een miljoen huizen in vijf jaar tijd is geen haalbare kaart. We steunen een project rond volkshuisvesting. De minister van volkshuisvesting van Zuid-Afrika bracht onlangs een bezoek aan Nederland. In Nederland is er heel wat kennis aanwezig die ook bruikbaar is voor Zuid-Afrika, in verband met management, woningbouwverenigingen, trainingen voor bouwvakkers. Tot voor kort was huren onbekend in Zuid-Afrika. Men was eigenaar van een woning of leefde in een stulp.’