Feestrede 9 mei
Het gevaar van een vormloze maatschappij
H.J.L. Vonhoff
Vanmiddag wil ik enkele ogenblikken met u verwijlen bij de taal die wij als gemeenschappelijk cultuurerfgoed mogen beheren. De taal die wij spreken, bepaalt onze identiteit mee in een zich internationaliserende wereld en geeft uitdrukking aan onze diepste emoties en daardoor een uitzonderlijke kleur aan ons bestaan. Helaas is er niet zelden sprake van grove onachtzaamheid met betrekking tot de verdediging van dit kostelijk goed.
Nog onlangs heeft Komrij daarvan in niet mis te verstane woorden getuigd. In zijn Vooraf, bij een door hem verzorgde bloemlezing over Middeleeuwse Poëzie schrijft hij: ‘Het materiaal voor deze bloemlezing moest uit de meest obscure hoeken worden opgediept, en dan was het vaak nog gepresenteerd volgens redactionele en editoriale principes uit de negentiende eeuw. Wat we van de rederijkers beschikbaar hebben, is op enkele uitzonderingen na, een puinhoop. Ik adviseer het ministerie van Cultuur (dat we niet bezitten) met klem eens aan iets anders te denken dan aan straattheater, dat zichzelf wel redt, en aan zakloopwedstrijden voor achtergestelden.’ (uit: Gerrit Komrij, De Nederlandse Poëzie van de 12e tot en met de 16e eeuw in 1000 en enige bladzijden, Amsterdam, 1994).
Wie het esthetisch oordeel van Komrij niet zou delen doet er toch goed aan de pittig geformuleerde waarschuwing tot zich te laten doordringen.
Recentelijk heeft een door de Nederlandse Staatssecretaris van Onderwijs ingestelde commissie zijn ernstige zorgen geformuleerd over de toekomst van de Geesteswetenschappen in Nederland, waarvan de letteren een wezenlijk onderdeel uitmaken.
De zorg voor onze taalcultuur is klaarblijkelijk niet vanzelfsprekend, de zorg om derhalve des te meer. Is dit nu een valse start voor een feestelijke rede? Dat is niet het geval. Dit eeuwfeest maakt duidelijk dat wij ons intensief bezighouden met een zaak die onze inspanning waard is en dat er concrete doelen zijn die wij ons voor ogen kunnen stellen. De taalverwantschap die ons daarbij inspireert, reikt ver onze nationale grenzen heen.