derwijs van het Nederlands.
Binnen ons taalgebied wil de Nederlandse Taalunie een samenhangend beleid ontwikkelen voor infrastructurele voorzieningen zoals woordenboeken, grammatica's, spraak- en technologische produkten.
Het cultuurbeleid van de Taalunie richt zich vooral op het stimuleren van een gezamenlijke Nederlandstalige boek- en leescultuur. Ze wil activiteiten op het terrein van taalgebonden cultuuruitingen coördineren en ondersteunen.
Het beleid dat de Taalunie na de eerste democratische verkiezingen in Zuid-Afrika heeft vastgesteld en waarvoor extra middelen beschikbaar worden gesteld, valt te beschouwen als een inhaalslag. Het Taaluniebeleid gaat daarbij uit van de verschillende functies die het Nederlands in Zuid-Afrika vervult:
- | het is vanuit wetenschappelijk oogpunt bezien een onmisbaar onderdeel voor de studie van het Afrikaans; |
- | het is tot 1925 bestuurstaal van Zuid-Afrika geweest en het speelt er dus als bronnentaal een rol voor studierichtingen als rechten en geschiedenis; |
- | als ze een cursus Nederlandse taalverwerving hebben gevolgd wordt het ook voor studenten uit andere richtingen gemakkelijker een deel van hun studie in Nederland of in Vlaanderen te volgen. |
In 1995 is ook een ‘raamwerk voor samenwerking’ tot stand gekomen tussen de Taalunie en de Nederlandse Antillen en Aruba. Terreinen voor samenwerking zijn in dit beleidsplan ondersteuning van het onderwijs van het Nederlands in een meertalige context, wetenschappelijke studie van het Nederlands en culturele projecten.