Omslag De Stoep Uit: Heuvel & Van Wel, Met eigen stem
jeugd met elkaar bevriend. Anders dan Marugg zocht Charles Corsen een weg in de beeldende kunst. Hij begon zijn loopbaan als fotograaf en schilder. Wellicht onder invloed van deze vriendschap begon hij ook gedichten te schrijven. Net als de verzen van Marugg hebben de gedichten een grote kleurrijkdom en omdat hij ook de muzikaliteit van zijn grootvader geërfd had, is de klank van zijn werk, net als van zijn zuster, muzikaal. Evenals Marugg hanteert hij de vrije versvorm.
Opmerkelijk is ook dat Marugg en Charles Corsen de neiging bezaten, Marugg heeft die trouwens nog, om zich af te zonderen, wat ook de titel verklaart van zijn bundel ‘Afschuw van licht.’ Dat zijn jongere zuster ook gedichten schreef en haar werk in ‘De Stoep’ was verschenen, wist Charles Corsen niet.
Charles Corsen identificeerde zich met de verkommering van mens, ding en landschap. Marugg als blanke zoekt als geboren eenling zijn plaats in een vernegerde samenleving. Beiden hebben bijna dagelijks met de dood te doen. Drie jaar lang voorzag Corsen Engels van kopij. Toen enige jaren na de oorlog Engels besloot de uitgave van ‘De Stoep’ te staken, was het het ruime werkaanbod van Charles Corsen, dat Engels daarvan weerhield, ofschoon de thuishaven functie overbodig geworden was. Even onverwacht als Corsen zijn intrede deed in ‘De Stoep’ stopte hij met het schrijven. Hij ging maar liever schilderen.
De Stichting Culturele Samenwerking in Amsterdam, waar dit besluit bekend werd, bood hem een jaar verblijf in Nederland aan, om zich hier op schilderkunstig terrein te oriënteren. Ofschoon bekend is dat hij als schilder actief was, is er in geen enkele collectie een schilderij van hem te vinden. Alleen familieleden bezitten een enkel stuk. Bekenden uit zijn kring veronderstellen dat Corsen gegrepen werd door het medium televisie, waar hij een arbeidsveld vond voor zijn brede artistieke aanleg.
Ook van Charles Corsen hebben Daphne van Schendel-Labega en Andries van der Wal de gedichten uit De Stoepperiode gebundeld uitgegeven. Een dringend verzoek om later werk wees hij af met verwijzing naar een schoenendoos onder zijn bed, die na zijn overlijden mocht worden leeggehaald.