Toeval en trendvorming
In de eerste plaats is er nooit sprake geweest van een coherente muziekstroming. Nederlandstalige popmuziek is een allegaartje van stijlvormen die slechts met elkaar gemeen hebben dat ze geen van allen oorspronkelijk genoemd kunnen worden. Derk Jolink van CBS-records verwoordde dit als volgt: ‘Het enige specifieke aan de Nederlandstalige popmuziek is de Nederlandse taal’ (Vrij Nederland 4 augustus 1984). Scoort een Nederlandstalige groep toevalligerwijze een hit dan krijgen anderen het voordeel van de twijfel: succes genereert succes.
Het meest markante voorbeeld hiervan is Doe Maar dat eind jaren zeventig uit het niets de hitlijsten beklom en vervolgens de ene monsterhit na de ander scoorde. Doe Maar bewees dat er met Nederlandstalige pop goed geld te verdienen viel en de concurrerende platenmaatschappijen zochten naarstig naar lucratieve tegenhangers. In het kielzog van Doe Maar ontstond een geheel nieuwe stroming Nederlandstalige bands zoals Het Goede Doel, Toontje Lager, De Frank Boeyen Groep, Hans de Booy, De Dijk, Het Klein Orkest, Drukwerk, De Jan Van De Grond Groep, Braak, Bram Vermeulen & de Toekomst, Noodweer en de Janse Bagge Band. Deze namen roepen ongetwijfeld vage herinneringen op, maar slechts enkele van deze groepen hebben de tand des tijds kunnen weerstaan.
De Dijk Foto: Ben van Duin
Het aanbod van Nederlandstalige pop was in het begin van de jaren tachtig gigantisch. Hit na hit werd gescoord. Het leek niet op te kunnen, maar vóór iemand er erg in had was de markt verzadigd. Na het uiteenvallen van Doe Maar in 1984 stortte de markt voor Nederlandstalige pop in, om pas begin jaren negentig weer aan te trekken. De opportunistische platenindustrie holde inmiddels alweer achter de volgende trend aan, wat leidde tot de teloorgang van veelbelovende bands als Toontje Lager en Het Goede Doel. Het succes van Marco Borsato en De Dijk in jaren negentig heeft in navolging van Doe Maar, de weg vrijgemaakt voor een nieuwe generatie Nederlandstalige muzikanten. De platenindustrie heeft weer oog voor het nationale produkt: een nieuwe trend is gezet en de Nederlandstalige muziek beleeft een tweede hausse.