Onnozelheid en arrogantie in tien variaties
Volgens Intermediair brengt Nederland het er slecht vanaf in de Europese Unie. Niet omdat het zo'n klein land is maar omdat het heel eigenwijs de Brusselse zeden en gewoonten negeert. De schrijver geeft tien voorbeelden van typisch Nederlands ‘onaangepast gedrag’. Het ANV zet ze voor u op een rijtje:
1. Nederlandse organisaties willen altijd alles zelf doen. Ze willen niet gecoördineerd worden omdat anders het eigenbelang vermengd wordt met andermans belangen. Wat er zo naar Brussel geëxporteerd wordt is onderlinge verdeeldheid.
2. Het grote gelijk. Nederlanders bieden het liefst het Nederlandse systeem aan, wat het beste is. Althans in hun ogen. Maar wat willen ze: gelijk hebben of winnen?
3. Ze juichen of klagen te hard. Stelregel is dat wie te hard juicht teveel heeft gekregen en wie klaagt toont waar hij kwetsbaar is.
4. Ze zijn meer enthousiast dan efficiënt dus scoren we minder. De regering werd voorzitter van de Europese Raad met een waslijst van 25 prioriteiten. Dat vermindert de slagkracht.
5. Ze richten zich teveel op de formele hiërarchieën in Brussel. Het is echter, net als in Den Haag, een normale bureaucratie. Dus goede informele contacten, vooral met de secretaresses, zijn ook in Brussel heel waardevol.
6. Ze kiezen de verkeerde bondgenoten. De allianties die er gemaakt worden zijn vooral met Noord-Europeanen. Maar heeft Nederland meer gemeenschappelijke belangen met Denemarken en Engeland dan met Griekenland of Portugal?
7. Het is belangrijk om te weten wat precies het probleem van de ander is. Zonder die Europese verbeeldingskracht kun je als land niet scoren. Nederland ziet de beste oplossingen, maar dan alleen voor haar eigen problemen.
8. Nederlanders hebben een reputatie van laatkomers door een slechte timing en laat inspelen op Europese ontwikkelingen.
9. ‘Met de deur in huis vallen’, is een nederlandse eigenschap. Frontaal opereren, meteen een standpunt duidelijk maken, een verklaring vooraf. Daardoor laten ze zich in de kaart kijken en vergeten wederom het belang van het informele overleg.
10. Nederlandse organisaties leren traag, via vallen en opstaan. Kritische evaluatie is zeldzaam, politieke winst wordt gezien als een prestatie, verlies is pech of de schuld van een ander.
Tot zover de kritiek op het typische Nederlandse gedrag. De redactie stelt reacties hierop ten zeerste op prijs!